Ultieme Colca Canyon trek (3D/2N zonder tour)

Gedurende onze zeven weken reizen door Peru maakten wij heel wat fantastische hikes en trektochten. De Colca Canyon was echter één van mijn grote favorieten! Deze kloof is maar liefst twee keer zo diep als de bekende Grand Canyon in de USA en biedt enkele schitterende trails. Of je nu slechts één dag wil hiken of een meerdaagse tocht wil doen. Het is bovendien één van de makkelijkste trektochten in Peru en je kan ‘m dus prima doen zonder tour. Zelf deden wij een meerdaagse trekking van 3 dagen/2 nachten en dit is volgens ons de ultieme en mooiste route in de Colca Canyon. In dit blogartikel vind je een uitgebreide beschrijving van de trekking, boordevol tips & tricks!

Cabanaconde: de uitvalsbasis voor de Colca Canyon

Cabanaconde is een klein bergdorpje en de toegangspoort tot de bekende Colca Canyon. Het is fijn om hier een nacht door te brengen, zodat je de volgende ochtend vroeg kan starten met de trekking. Vanaf Arequipa is het ruim zes uur reizen met de bus, dus diezelfde dag nog starten met hiken is af te raden. Boek tijdig je busticket in Arequipa en boek indien mogelijk ook gelijk je terugrit! Wij verbleven bij Pachamama en dit is de bekendste en beste accommodatie die er te boeken valt. Wij betaalden 25 Euro incl. ontbijt.

Reistip: sleur niet je gehele backpack mee tijdens deze trektocht. Wij namen enkel een dagrugzak mee met de belangrijkste benodigdheden (sneldrogende handdoek, extra kleding, snacks, water, badkleding, toiletproducten, etc.). Onze grote backpack en overige spullen konden wij veilig achterlaten bij Pachamama. Er zijn ook kluisjes voor waardevolle spullen die je liever niet meeneemt!

 

Colca Canyon met tour of zelfstandig?

Eén van de meest populaire tours die je kan boeken in Arequipa is een dagtocht richting de Colca Canyon. Niet aan te raden, wetende dat je ruim tien uur onderweg bent (heen en terug). Bij deze dagtours ga je ook niet echt de Canyon in, maar zie je de Canyon vooral van bovenaf. Vermijd deze tour dus!

Onze voorkeur gaat uiteraard uit naar het zelfstandig plannen van een trektocht door de Colca Canyon. Zoals eerder aangegeven is het een hele makkelijke en veilige trail, die je prima zelfstandig kan doen. Al vergt het wel de nodige voorbereiding. De zaken die je in dit geval moet regelen zijn de bus van en naar Arequipa, een eventuele overnachting in Cabanaconde en de accommodaties IN de vallei. Daarover later meer. Wegens veiligheidsredenen raad ik niet aan deze trektocht in je eentje te doen. Ondanks wij hem persoonlijk veilig vinden schuilen ongelukken vaak in een klein hoekje. In dat geval is het toch fijner om met minimaal twee op pad te zijn. Dit is overigens niet alleen zo bij de Colca Canyon, maar ook bij hikes elders ter wereld. Zelfs gewoon in België of Nederland.

Reis je solo, maar wil je deze trektocht wel gewoon zelfstandig doen? Bij Pachamama kan je altijd zoeken naar een buddy, zodat je toch niet alleen op pad hoeft te gaan. Voel je je toch zekerder bij een georganiseerde tour? Dan kan ik deze 3d/2n tour van harte aanraden!

 

Powered by GetYourGuide

Wat neem je mee voor deze trekking?

Meer dan een dagrugzak hoef je niet mee te nemen. Volgende zaken zijn zijn een must:

  • Extra paar luchtige wandelkleding (top/shirt, dunne legging/wandelbroek, kort broekje, sportbh voor de dames)
  • Een trui en warme legging/broek voor ’s avonds en de koele ochtend. Het wordt nooit héél koud, dus een jas is overbodig.
  • Regenponcho (you never know!)
  • Ondergoed en wandelsokken
  • Sneldrogende handdoek
  • Zwemkleding
  • Teenslippers (zo fijn om die wandelschoenen uit te trekken na een dag hiken!)
  • Zonnebescherming: petje, zonnecrème, zonnebril
  • Koplamp!
  • Trekking poles
  • Muggenspray
  • Eventueel een oversized shirt om in te slapen
  • Toiletproducten: tandenborstel, tandpasta, zeep, toiletpapier, dagcreme, etc.
  • Snacks en minimaal 2l water/p.p. (+ eventueel lunch voor de eerste dag)
  • Camera of telefoon om dit avontuur vast te leggen!
  • Oplader(s) voor elektronica (powerbank is ook handig)
  • Voldoende cash! Je kan niet overal met je creditkaart betalen en geld pinnen in Cabanaconde is niet mogelijk

 

Beste reistijd voor de Colca Canyon

Je kan het gehele jaar door hiken in de Colca Canyon. Het weer is vrijwel altijd goed en zonnig. De maximumtemperatuur in de Colca Canyon gedurende het gehele jaar bedraagt gemiddeld 22°C, met vrijwel geen regenval.

De ultieme Colca Canyon trek (3D/2N)

Onderstaande route is één van de meest populaire routes en naar onze mening dé ultieme en mooiste route in de Colca Canyon. Hou er rekening mee dat de Colca Canyon maximaal op 3.300m hoogte ligt. Zorg er dus voor dat je voldoende bent geacclimatiseerd, door bijvoorbeeld enkele dagen te vertoeven in Arequipa.

De entree voor de Colca Canyon bedraagt 70 Soles (ca.18 Euro). Tijdens de trekking kom je automatisch wel iemand tegen waar je jezelf kan laten ‘registreren’ en deze entree kan betalen. Dit moet overigens cash en liefst gepast.

Dag 1: Cabanaconde richting Llahuar

Ca. 13,22km – 5,5h hiken (Cabanaconde 3.287m – Llahuar 2.020m)

Rond een uur of acht maken we ons klaar om te starten aan deze trekking. Via Maps.me zie je duidelijk welke kant je op moet, maar vraag zeker ook een kaart bij je accommodatie. Zo geeft Maps.me tijdens het hiken een short cut aan, welke je beter niet kan nemen wegens veiligheidsreden. Informeer je vooraf dus goed over de route die je loopt!  We verlaten ons hostel en slaan nog wat snacks en water in voor vertrek. Wanneer we het eerste viewpoint over de Colca Canyon bereiken registreren we ons en betalen we de entree voor het park. We zijn er klaar voor! De eerste dag is vrijwel alleen maar dalen op een smal en soms heel steil pad. Beetje lastig voor de knieën, maar de trekking poles bieden extra support en we nemen onze tijd. Het is verrassend hoe groots deze canyon is en we nemen dan ook voldoende stops om te genieten van het uitzicht en het maken van foto’s.

Wanneer we op een uurtje verwijderd zitten van onze accommodatie komen we nog twee stellen Nederlanders tegen én een hond. Al snel wordt duidelijk dat deze bende onze hike buddy’s worden voor de komende dagen. De hond doop ik dan ook gelijk ‘Buddy’ of roepnaam ‘Buddy Bear’. Iets na de middag komen we aan bij onze eerste accommodatie in Llahuar, waar we de rest van de namiddag genieten in de hotsprings. Het warme water voelt heerlijk! Wij verbleven bij Llahuar Lodge (aanrader!) en deze accommodatie kan je het best vooraf boeken.

Reistip: bij alle accommodaties kan je eten en drankjes kopen! Ontbijt is inbegrepen.

 

Dag 2: Llahuar richting Sangalle

Ca. 15km – 5h hiken (Llahuar 2.020m – Mirador de Apacheta 2.700m – Sangalle 2.100m)

We starten de dag vroeg om de hitte deels te vermijden. Buddy heeft de hele nacht voor onze Lodge geslapen en gaat in de ochtend opnieuw met ons op pad, samen met de Nederlandse koppels. Voor mij persoonlijk is dag twee de mooiste en leukste dag van de gehele Colca Canyon trek! De route die je op dag twee loopt is bijzonder mooi en veelzijdig. Met velden vol cactussen, zicht op de diepe kloven, authentieke dorpen en tot slot de oase!

Sangalle is de plek waar je op dag twee overnacht en deze bevindt zich midden in de oase. Je bent omgeven door gigantische rotswanden, cactussen en tropische palmbomen. Een waanzinnig mooie plek! Wij sliepen bij Oasis Paraiso Ecolodge. Deze accommodatie bevindt zich op een schitterende locatie en heeft een verfrissend zwembad. Verder heel basic, maar prima voor een nachtje.

Dag 3: van Sangalle terug naar Cabanaconde

Ca. 6,24km – 3,5h hiken (Sangalle 2.100m – Cabanaconde 3.287m)

Vroeg uit de veren, want we starten om 4 uur in de ochtend met hiken. We moeten de bus halen om 9h en hebben dus geen tijd te verliezen! Vandaag is de meest lastige en zware dag, waarbij je meer dan duizend meter stijgt. Je loopt dan ook ruim drie uur steil omhoog en dat is pittig! Het is nog donker wanneer wij vertrekken, maar dat maakt dat het gelukkig ook koel is en daarom een stuk draaglijker. Ik zie mezelf dit niet doen in de blakende zon. Ik heb het behoorlijk zwaar en we moeten dan ook heel wat stops maken. Buddy wacht geduldig op ons en zijn aanwezigheid geeft toch wat extra moed. Ook de hond die zich gisteravond bij ons heeft gevoegd -Scruffy gedoopt- loopt het hele eind met ons mee.

Wandelgroepen en ezels halen ons in, maar wij zetten de tocht op eigen tempo verder. Samen met het Nederlandse koppel Sal en Suzanne. Wat zijn we blij wanneer we na drie uur hiken de top bereiken. Vanaf hier is het nog een kwartier wandelen naar het centrale plein, waar de bus ons opwacht om te vertrekken richting Puno. Klaar om Cabanaconde te verlaten en deze prachtige Colca Canyon achter ons te laten. Buddy en Scruffy gaan elk hun eigen weg en zien we niet meer terug.

 

Meer gave hikes en trekkings in Peru

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

  

Of plaats je bol.com bestellingen via deze link 🙂 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites