Kaaskoppen, boeren en Middeleeuwse grachten. Een week in Gelderland.

Mijn warme adem blaast rookwolkjes in de koude lucht. Er ligt een wit ijzig dekentje over het gras heen, dat licht kraakt onder mijn schoenen. Twee paarden komen meteen naar ons toe. Hun manen en sterke lijf nat door de dauw. Het is nog vroeg in de ochtend, geen mens om ons heen. Het is koud, maar ik geniet. Ik geniet van de stilte. Geniet van het moois. Geniet van de zon die stilaan ontwaakt na een lange, donkere en koude nacht. We spenderen een week in Gelderland. Tussen de kaaskoppen, gezellige dorpen, omringd door boeren en hun vee. We spenderen een dagje in Amsterdam en brengen een bezoek aan Amersfoort, het Brugge van Nederland! En gezellig dat ’t was!

Het is al donker wanneer we aankomen in ons vakantiehuisje in Scherpenzeel, gelegen in de provincie Gelderland. We waren nog geen tien minuten onderweg, toen we er achterkwamen dat onze Jules in zijn reismand had gekakt. Het beest werd zo hysterisch dat hij de rits van zijn reismandje helemaal open prutste en binnen no time over al onze spullen klauterde in de koffer. We parkeerden ons bij het eerste tankstation dat we tegenkwamen, om het stinkende drolletje zorgvuldig te verwijderen uit de auto. Katten blij. Wij blij. We zetten onze tocht verder, om vervolgens uren in de file te staan rondom Antwerpen. Ja mijn gat! Da begint hier goe. Aangekomen aan ons vakantiehuis zetten we de krabpaal snel in elkaar, geven hen wat te eten en te drinken en duiken vervolgens ons bed in.

Daags nadien doen we het rustig aan en verkennen we al eens op het gemak de omgeving. Ons huisje ligt vlak aan een vijver, er zitten tal van boerderijdieren op het domein en er is keuze uit heel wat toffe activiteiten voor gezinnen. Denk maar aan de klassiekers als minigolf en uiteraard het zwembad waar je gratis gebruik van kan maken. De katten lijken het al helemaal naar hun zin te hebben en voelen zich misschien net iets té thuis. Onze buurvrouw geeft aan Louis boven in de gordijnen te hebben zien hangen. Jules wordt binnen de kortste keren dikke maatjes met het hangbuikzwijn en hij gaat op verkenning in de open haard -die gelukkig niet brandt-, met als gevolg; een witte kat vol roet, die meteen de douche in moet.

“Lees ook: 10 mooie droneplekken in Nederland”

 

 

We zijn er deze week met een groep van maar liefst 100 man. Mathijs gaat al mee met Pasar sinds hij nog een kleine pagadder was, voor mij is het de eerste keer. De kleintjes van toen, gaan de dag van vandaag nog steeds mee. Al dan niet met hun eigen gezin en kinderen. Mathijs zijn ouders zitten een vijftal kilometer verder, dan het domein waar wij ons bevinden. Zij overnachten namelijk niet in één van de vele huisjes in Landgoed Ruwinkel, maar gaan jaar na jaar trouw mee met hun eigen camper. Er worden tal van activiteiten aangeboden gedurende deze week, al zijn deze uiteraard vrijblijvend.

 

Wat te doen in de omgeving van Scherpenzeel?

  • Maak een wandeling in het natuurdomein Austerlitz en bezoek de Pyramide van Austerlitz. Doet mij stiekem wat denken aan Chitzen Itza in Mexico!
  • Bezoek het prachtige natuurdomein De Hoge Veluwe.
  • Speel een potje frisbeegolf! Ik had er nog nooit van gehoord, maar deze groepsactiviteiten is echt ontzettend tof om te doen. Je legt een compleet parcour af, waarbij je met je team in zo min mogelijk pogingen, een frisbee in de hole moet gooien. Dit spel speel je op een grote weide, tussen de koeienvlaaien en over beekjes. Trek dus zeker niet je mooiste schoenen aan. Schaterlachen gegarandeerd!
  • Slenteren of shoppen in het gezellige Veenendaal.
  • Verken de omgeving in Gelderland te voet of per fiets; De uitgestrekte natuur, de vele boerderijen, de gezellige Nederlandse huisjes en cosy dorpen en steden.
  • Neem de trein en ga een dagje naar Amsterdam.
  • Bezoek het ontzettend gezellige Amersfoort. Vergelijk het gerust met het Brugge van Nederland!
  • De provincie Gelderland telt tal van mooie steden, natuurdomeinen, musea en heel wat gezellige activiteiten. Zoek zeker vele mogelijkheden eens op!

 

 

We genieten. Met z’n tweetjes, met het gezin en met de vrienden en kennissen. Heel spectaculair is het niet, maar juist door zijn eenvoud en simpele schoonheid, des te bijzonder. We genieten van wat elke dag te bieden heeft. Lachen ons te pletter tijdens de frisbeegolf, terwijl mijn tenen aanvoelen als ijsklompen in het koude en natte gras. We spelen bingo en druipen teleurgesteld af, wanneer blijkt dat onze lotjes geen winnende cijfers hebben. Ochtendwandelingen met de katten, koken in ons kleine keukentje, af en toe wat werken voor school en ’s avonds gezelschapsspelletjes met bier en wijn. Soms heeft een mens niet meer nodig om gelukkig te zijn en kan een weekje weg -en toch zo dichtbij- echt aanvoelen als vakantie.

In Amersfoort doen we mee met de fotozoektocht. Ik ben blij dat ik niet de enige competitieve ben in ons groepje en we besluiten er dan ook voor de volle 100% voor te gaan, alsof ons leven er van afhangt! Lunchen doen Mathijs en ik bij Dara Amersfoort. Een heerlijk Oosters restaurant, met waanzinnige smaken en een stijlvol interieur. We spenderen de hele dag in het Middeleeuwse stadje, dat ons toch wat doet denken aan Brugge. We slenteren door de winkelstraat, waar ik watertandend de geur opsnuif van heerlijke poffertjes op de straathoek. We lachen, we praten, we wandelen. Het is niet veel. Het is voldoende.

 

 

Onze week in Gelderland is voorbij gevlogen. Het heeft ons rust geboden, onze batterijen terug opgeladen en we hebben er genoten van het fantastische gezelschap. Hoe ouder ik word, hoe sneller de dagen voorbij lijken te gaan. Even knipperen met je ogen en een jaar is alweer verruild voor een ander. Des te meer besef ik dat we moeten genieten van elke dag. Dat we dromen moeten nastreven, zodat deze werkelijkheid worden. Dat een mensenleven eigenlijk weinig voorstelt en binnen no time voorbij is. Klaar voor de volgende generatie. Positief in het leven staan en niet zeuren en mopperen over futiliteiten. De best mogelijke versie van jezelf worden en de wereld een klein beetje mooier maken. Genieten van het relatief korte leven dat we eigenlijk maar hebben, dat is wat telt.

Meer Nederland

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites