17 islands national park – Een onontdekt paradijs

FLORES- Eén van mijn favoriete plekken op Flores was zonder twijfel het ’17 islands national park’ welke gelegen is bij Riung. Het dorpje ligt er verlaten bij en wordt door de meesten overgeslagen, wat het des te interessanter maakt! Het 17 islands National Park, een onontdekt paradijsje op het ongerepte Flores!

Riung is een rustig dorpje met weinig accomodaties en restaurantjes. Het is nog niet echt gericht op toeristen, al vind je er zeker wel het nodige. Geen Westers eten te verkrijgen hier, wel een lekkere Nasi Goreng, noedels of groenteschotel. Doordat de plek nogal afgelegen ligt en iets moeilijker te bereiken valt, besluiten de meeste mensen deze plek over te slaan. De enige bezienswaardigheid is namelijk het 17 islands marine park, verder valt er niet veel te beleven in het dorpje. Ook wij spendeerden hier amper één volle dag en één nacht, maar ik kan dit park van harte aanbevelen. Het is werkelijk een paradijs!

Samen met twee Engelse vrienden die wij leerden kennen tijdens de Wanua Boottrip, besloten we het 17 islands national park te bezoeken. Je vindt voldoende plekken waar ze deze ‘tours’ aanbieden, al zijn het wel allemaal privé boten. Wijzelf boekten onze trip bij ‘Café Delmar’ en na een half uurtje onderhandelen kregen we hier een uitstekende prijs voor. In eerste instantie vroeg hij 450.000 rp per persoon, maar uiteindelijk zakte de prijs naar 300.000 rp per persoon. Dit komt neer op 18,50 euro per persoon. Dit voor de boot, het entreegeld voor het nationale park én een heerlijke barbecue op het strand met tal van verschillende vissoorten. Niet slecht dus! Indien je de trip alleen of met twee doet komt het duurder uit, dus idealiter ga je met een groepje.

Om 8 uur staan we klaar aan de haven, we weten allen niet goed wat te verwachten. Mathijs en ik zijn al meermaals gaan eilandhoppen, meestal vonden we dit wel fijn, al viel het soms ook nogal tegen. We weten dat we hier niet massaal veel toeristen gaan aantreffen, wat in bijvoorbeeld de Filipijnen wél het geval was. Toch hebben we niet al te hoge verwachtingen, we willen namelijk liever niet teleurgesteld terugkeren. Tijdens deze trip bezoeken we vier ‘eilandjes’, waarvan de eerste een eiland is met honderden vleermuizen. Ongelofelijk om deze honderden vleermuizen in de naakte bomen te zien hangen en plots boven ons heen te zien vliegen. Het kirrende geluid dat ze maken, hun kleine lichaampjes van dichtbij kunnen bezichtigen, de manier waarop ze vliegen. Een bijzonder zicht. We vinden het allen fantastisch en zijn ontzettend enthousiast. Nog nooit zag ik zoveel vleermuizen bij elkaar, laat staan van zo dichtbij. Geweldig gewoon! We zetten zelf geen voet aan land op het eiland, maar varen er gewoon voorbij.

Bij het volgende eiland stopt de boot enkele honderden meters voor het strand en al zwemmend moeten we het strand zien te bereiken. Vermoeiend! Uitgeput bereik ik het eilandje, waar geen toerist te zien is. Het water is kraakhelder, het koraal is nog niet dood of aangetast zoals op vele plekken en kleurrijke visjes zwemmen vrolijk voorbij. Ook Nemo komt even piepen uit zijn anemoontje. Het eerste eiland is niet heel bijzonder, we blijven hier dan ook niet al te lang.


Tijd voor het volgende eiland en tevens de mooiste van de drie die we bezoeken. Hier spenderen we dan ook de meeste tijd. Alweer stopt de boot vrij ver van het strand en we zwemmen terug honderden meters richting het eiland. Geen gebrek aan beweging vandaag! Ook hier is de onderwaterwereld weer schitterend en rustig zwemmen we naar de overkant. Een parelwit strand, een helderblauwe zee, we wanen ons werkelijk in het paradijs. We genieten van een wandeling langs het strand en maken tal van foto’s. ’s Middags is het tijd voor de lunch en deze is om de vingers bij af te liggen. We krijgen maar liefst vijf verschillende vissoorten voorgeschoteld (voor amper vier personen!) en deze zijn overheerlijk! Perfect gebakken, sappig vanbinnen en met een heerlijke marinade langs de buitenkant. Ik heb in maanden tijd niet zo’n lekkere vis gegeten. Na de lunch luieren we nog een uurtje op het strand en krijgen we gezelschap van vier gepensioneerde Duitsers. Grappig om deze oudjes te zien snorkelen, wat een avontuurlijke mensen!

 

Tijd voor het laatste eiland. We kijken onze ogen uit tijdens het varen, het water is zo ontzettend helder, hoewel het vrij diep is. Ongelofelijk gewoon. Het laatste eiland is meteen mijn minst favoriete eiland. Tijdens het snorkelen zien we tal van dode vissen, welke mogelijks vergiftigd zijn. Het eiland zelf is ook parelwit, maar een stukje schaduw valt er niet te bespeuren. Mathijs en ik hebben voldoende zon gehad voor vandaag, mijn hoofd begint al wat pijn te doen, dus ik besluit de schaduw op te zoeken in de boot. Aangezien dit eiland ook niet fantastisch was, nam ik geen foto’s.

Wat vonden wij van deze trip door het 17 islands National Park  Ik denk dat dat meer dan duidelijk is. Het was FANTASTISCH! Aangename bountystranden, een prachtige zee, tal van visjes, aangenaam gezelschap, niet te duur én deze wondermooie dingen niet moeten delen met honderden toeristen. Wij zijn aangenaam verrast door de 17 islands, dit is dan ook absoluut een plek die je niet mag overslaan wanneer je reist door Flores, Indonesië! 

Waar te verblijven nabij het 17 islands National Park?

Riung is de perfecte uitvalsbasis om het 17 islands National Park te bezoeken. Wijzelf verbleven twee nachten in het Bintang hotel. Een zeer aangename accommodatie, waar je een propere kamer en een lekker ontbijtje kan verwachten! Wij betaalden zelf 200k per nacht, wat neerkomt op 12 euro.
Tip: boek ter plekken. In eerste instantie koste onze kamer 250k per nacht, maar onderhandelen is altijd mogelijk!

Alvast dromen over je reis door Flores

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites