De ideale reisroute door Palawan

Ondanks dat Palawan een drukker en toeristischer eiland is, mag je deze plek zeker niet overslaan. Palawan is de parel van de Filipijnen en niet voor niets meermaals uitgeroepen tot mooiste eiland ter wereld! Dit is de ideale reisroute door Pawlan. Reken tien à veertien dagen voor volgende route.

Coron

Je trip zal hoogstwaarschijnlijk starten in Coron. Vanaf Manilla is Coron makkelijk bereikbaar per vliegtuig of ga voor de goedkopere optie: het nemen van een ferry! Op Coron kan je makkelijk drie dagen blijven. Het is hét paradijs voor duikers, aangezien je er in bijzondere Japanse wrakschepen kan duiken uit de tweede wereldoorlog. Ga er eilandhoppen of bezoek het binnenland van Coron zelf. Hier vind je al mijn tips en tricks voor Coron.

El Nido

Vervolgens ga je van Coron naar El Nido. Hiervoor kan je een ferry nemen die er een drietal uur over doet. Voor de budgetbackpackers is er ook een goedkopere optie, namelijk het nemen van de slowboat. Deze doet er ruim zeven uur over, maar is ook meteen bijna tien euro goedkoper. Wij hebben gekozen voor deze slowboat en dit is ons prima bevallen. Je hebt ontzettend veel plek, waardoor je makkelijk een dutje kan doen tijdens de trip. Gebruik de reddingsvesten als kussens. El Nido is een echte parel. Het is een prachtig eiland, dat vooral bekend staat om zijn beroemde Bacuit Archipel. Oftewel: de vele eilandjes bij El Nido. Eilandhoppen mag je hier dan ook zeker niet overslaan! Wijzelf verbleven vier dagen in El Nido. Deze bezienswaardigheden zijn niet te missen in El Nido.

Port Barton

Heel veel mensen slaan deze plek over, maar wij vonden het er ontzettend gezellig. Vanaf El Nido kan je een mini Van regelen richting Port Barton, hier doe je ongeveer drie uur over. Wijzelf verbleven twee nachten in ‘Westpoint Inn’ en ik kan deze plek van harte aanbevelen. Dit voelde echt als thuis komen, we werden er zo warm en hartelijk ontvangen. We kregen een cozy kamertje en hoewel ontbijt eigenlijk niet inbegrepen was, kregen wij wel broodjes met koffie en thee van de eigenaars. Ze brachten ons op een onverwacht moment ook een verse kokosnoot en toen ik zwaar verbrand was en begon te vervellen, moest een werknemer (of zoon?) verse Aloë Vera voor mij gaan zoeken. We hebben ontzettend genoten van ons verblijf en deze interessante mensen. Ze zijn beiden leerkracht en houden ontzettend veel van reizen. Het was dus zeer aangenaam om met hen te praten. Je betaald ongeveer 12 euro voor een tweepersoonskamer, maar zal hier zeker niets tekort komen!

Port Barton is de ideale plek om heerlijk te chillen en te genieten van de rust. Maak zeker en vast de wandeling naar White Beach, langs het strand en dwars door de jungle. Het is een zeer aangename wandeling, door de mooie natuur van Port Barton. De entree van white beach kost je 25 peso, daar dit strand eigenlijk bij een resort hoort. Neem zeker kauwgum, koekjes, snoep of fruit mee voor de lokale kindjes. Zullen ze zeer blij mee zijn! Je kan ook eilandhoppen in Port Barton of duiken, maar dit sloegen wij over. Wij hadden nood aan een beetje rust. Port Barton kent enkele heerlijke restaurantjes, die bovendien niet duur zijn. Probeer zeker het VEGE restaurant en HET populaire restaurant in een zijstraat. Ik ken de naam niet, maar elke backpacker komt er terecht! Er is ontzettend veel keuze, gigantische porties en het eten is er écht lekker! Schrik niet van de gigantische sprinkhanen en kevers die je ’s avonds komen vergezellen.

Sabang

Heerlijk genoten in Port Barton? Dan kan je een Van nemen richting Sabang, ook hier doe je terug ca. drie uur over. De Van gaat naar Puerto Princessa, maar zet je af aan een kruispunt. Vandaar kan je dan een bus nemen die je afzet in Sabang. Dit is een ontzettend gezellig kustplaatsje, dat weer heel anders is dan de vorige plekken die ik hierboven genoemd hebt. Er heerst zo een fijne sfeer en het is er heerlijk rustig. Sabang trekt vooral een ouder publiek aan. Waar het in El Nido vol jongeren loopt, vind je hier vooral oudere koppels.

Sabang staat bekend om zijn underground river, welke bij één van de nieuwe zeven wereldwonderen hoort. Deze plek mag je dan ook zeker niet overslaan!  Koop zeker geen ticketje bij mensen langs de straat, dit is strafbaar. Ga naar het officiele verkooppunt (vlak aan een grote parking met vele fruitshake kraampjes). Je kan daags voordien reserveren, zorg dat je op de dag zelf tegen 8 uur naar dit verkooppunt komt. Even zeggen dat je gereserveerd hebt, betalen en vervolgens naar het punt gaan waar de boten staan.

Een boot zet je af aan het park waar leguanen lopen, aapjes en ander wildlife. Let goed op je spullen, want de aapjes zijn zeer nieuwsgierig en zouden er zo maar eens vandoor kunnen gaan met je nieuwe zonnebril. Vervolgens neem je plaats in een bootje met een     kleiner groepje en ga je de grot binnen. Er leven duizenden vleermuizen in de grot, het is dan ook zeer bijzonder om deze te zien. Ook zagen wij enkele slangen. Absoluut de moeite waard. Hiervoor betaal je vijftien euro, inclusief de boot. Je kan terugkeren met de boot, maar ook een prachtige hike doen die twee uur duurt. Wijzelf wisten helemaal niets van deze hike en vonden het dan ook jammer dat we onze teenslippers aanhadden. Indien je de underground river doet, ga dan zeker voor de hike!

Puerto Princessa

Vanaf Sabang kan je een Van nemen richting Puerto Princessa. Een plek waar de meesten niet al te lang willen verblijven, maar er is één bijzondere plek die je zeker moet bezoeken. Ik heb het over de gevangenis van Puerto Princessa. Dit is een zeer unieke gevangenis, aangezien de gevangenen niet achter tralies zitten. Zij leven als het ware in een dorp, moeten zorgen voor hun eigen inkomsten en noden/behoeften. De gevangenen lopen niet weg, aangezien ze zich er bewust van zijn waar ze dan terecht zullen komen. Fijn om even langs te gaan, aangezien ze op deze manier eens sociaal contact kunnen hebben met anderen.

Er zijn ook heel wat activiteiten te doen in Puerto Princessa, er zijn enkele stranden die de moeite waard blijken te zijn. Wijzelf verbleven hier maar één volledige dag en hebben ons vooral beziggehouden met praktische dingen die nog geregeld moesten worden.

Van Palawan naar…

Van Puerto Princessa kan je vervolgens het vliegtuig nemen naar een andere eiland (wijzelf gingen voor 40 euro/p.p. naar Cebu). Uiteraard kan je vanaf hier ook prima terug naar huis gaan, al is dit waarschijnlijk via Manilla.

Start je je Palawan trip in Puerto Princessa? Dan kan je –ZZZZZIP-, deze route ook gewoon andersom doen natuurlijk!

Meer over backpacken in de Filipijnen

 

Nog meer inspiratie opdoen voor je reis door de Filipijnen

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites