Ver weg van de bewoonde wereld vind je het paradijselijke Raja Ampat. Gelegen in de provincie West-Papoea, Indonesië. Begin dit jaar reisden wij ruim twee weken door deze archipel en het werd een droomreis om nooit meer te vergeten! De prijzen liggen over het algemeen iets hoger dan de meer populaire Indonesische eilanden, maar het is nog steeds een zeer betaalbare bestemming. Ik hield al onze uitgaven bij per categorie en deel hier ook ons complete budget voor een reis naar Raja Ampat. Alle uitgaven zijn gebaseerd op twee personen. Benieuwd hoeveel een reis kost naar deze unieke bestemming? Lees dan snel verder!
Munteenheid op Raja Ampat
Raja Ampat is een eilandengroep die onderdeel vormt van de Indonesische provincie West-Papoea. Net als in de rest van het land betaal je ook hier met de Indonesische Roepia. Op moment van schrijven staat 1 Euro gelijk aan 16.719 Indonesische Roepia. Tijdens het reizen rekenen wij altijd om via de app Currency.
Opgelet: op dit moment zit er enkel een ATM op Sorong en het eiland Waisai en ook hier is het niet gegarandeerd dat je geld kan afhalen. Bij enkele guesthouses kan je betalen met de App Wise, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Zorg dat je dus voldoende cash meeneemt, alvorens je vliegt richting Raja Ampat! Wij hebben op voorhand alvast uitgerekend hoeveel we ongeveer nodig hadden en haalden dit voordien af op de luchthaven in Jakarta.
Goedkoop vliegen naar Raja Ampat
Je kunt niet direct vliegen op Raja Ampat en daar het zo’n verre en afgelegen bestemming is, is goedkoop vliegen net wat moeilijker! Idealiter combineer je de Raja Ampat-eilanden met een andere bestemming in of rondom Indonesië. Vanuit België of Nederland vlieg je eerst op de luchthaven van Jakarta. Hier neem je een binnenlandse vlucht richting Sorong. Vanuit Sorong dien je vervolgens een ferry te nemen richting het ‘hoofdeiland’ Waisai of Misool. Van hieruit gaan kleinere bootjes richting de andere eilanden.
Zelf vlogen wij van Phuket (Thailand) richting Sorong en terug van Sorong richting Bali. Hiervoor betaalden wij in totaal 1.233,30 euro.
Boek hier goedkope vliegtickets naar Indonesië
Transport op Raja Ampat?
Het verplaatsen tussen de eilanden -en naar diverse bezienswaardigheden- doe je steeds met een privé boot en ook dit is net wat duurder! Je kan de kosten drukken door de boot te delen met andere reizigers. De ferry van Sorong richting Waisai is best goedkoop. Hiervoor betaal je 15,38 euro p.p. retour! Voor het privévervoer tussen de eilanden, alsook uitstapjes, betaalden wij in totaal 313,88 euro. Hierbij probeerden we de bootjes zoveel mogelijk te delen met andere reizigers.
Accommodaties op Raja Ampat
Er zijn een handvol luxeresorts te vinden op Raja Ampat, maar op de meeste eilanden verblijf je in een simpele guesthouse. Vaak zijn dit basic hutjes, al dan niet op het water. Wij verbleven 15 nachten op Raja Ampat, waarvan één accommodatie een samenwerking was. Zelf betaalden wij 591,20 euro voor 11 nachten, wat neerkomt op een gemiddelde van 53,75 euro per nacht. Alle maaltijden, alsook water, koffie en thee waren hierbij inbegrepen. Wij verbleven ook 1 nacht in Sorong en hiervoor betaalden wij 30 euro.
Boek hier jouw accommodatie op Raja Ampat
Eten en drinken
Aangezien alle maaltijden inbegrepen waren bij de accommodaties, spendeerden wij niet héél veel aan eten en drinken. Af en toe kochten we eens een verse kokosnoot, een biertje, frisdrank of wat snacks. Bij Methos-Homestay (de plek waar wij een samenwerking mee hadden) waren maaltijden niet inbegrepen. Deze dienden wij zelf nog te betalen (90 euro/4 dagen). In totaal spendeerde wij 135,56 euro aan eten en drinken. Dit is inclusief onze lunch en koffietjes in Sorong.
Activiteiten tijdens onze reis op Raja Ampat
Op Raja Ampat genoten wij vooral van de schitterende onderwaterwereld. Wij verbleven op plekken met een waanzinnig huisrif. Deze snorkelplekken waren adembenemend mooi en bovendien gratis. Verder deden wij nog volgende betalende activiteiten, waarvan de prijzen gebaseerd zijn op twee personen, tenzij anders vermeld:
- 3 x snorkeltrips met manta’s Arborek (gedeelde boot): 63,40 euro
- Dagtrip Piaynemo vanuit Fam: 12,31 euro
- Duiken rondom Fam: 110,83 euro
- Snorkelen manta’s vanuit Fam (1 persoon/gedeelde boot): 10,47 euro
- 6 duiken Kri + snorkeltrip: 237 euro
- Dagtrip rondom Gam: 100 euro
Totaal: 524,64 euro
Extra uitgaven
Naast bovenstaande uitgaven hadden wij nog enkele bijkomende kosten. Zo dienden wij een visum aan te schaffen bij aankomst in Indonesië (62,81 euro), alsook een permit om te mogen reizen door Raja Ampat (36,93 euro). Verder lieten wij onze was doen op één van de eilanden (3 euro) en kochten wij heel wat toffe souvenirs (35,63 euro). In totaal spendeerden wij dus 138,37 euro aan extra uitgaven.
TOTAAL: hoeveel kost een reis naar Raja Ampat?
Raja Ampat is een duurdere bestemming, in vergelijking met de meeste eilanden op Indonesië. Toch vinden wij de prijs nog steeds heel goed meevallen, kijkend naar hoe uniek en afgelegen deze plek is. In totaal spendeerden wij 3.007,08 euro op Raja Ampat gedurende 16 nachten, ofwel 1773,78 euro excl. vliegtickets. Dit komt neer op 886,89 euro per persoon, ofwel 55,43 euro p.p./dag (excl. vliegtickets). Niet waanzinnig duur wat mij betreft, als je kijkt op wat voor locatie je zit. Wij vonden dit zo’n schitterende bestemming en hopen hier ooit nog terug te keren!
Lees hier al onze Raja Ampat blogs
- Arborek: local vibes en reuzenmanta’s
- Gam: het groene en paradijselijke eiland op Raja Ampat
- Fam/Pam: toegangspoort tot Piaynemo en Melissa’s Garden
- Kri: het beste duikeiland op Raja Ampat
- Complete reisgids Raja Ampat incl. ALLE praktische info
Steun YoungWildFree
Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!
Of bestel via deze weg op bol.com