Tijdens onze reis door Raja Ampat verbleven wij op vier verschillende eilanden. De eerste stop van onze reis was het lokale eiland Arborek, in de Dampier Strait. Het volledige eiland verken je makkelijk op één dag, waarbij je op een half uurtje helemaal rondom het eiland wandelt. Dit is de ideale uitvalsbasis om te snorkelen of duiken met reuzenmanta’s. Voor ons dé reden om hier te verblijven. In deze Arborek reisgids lees je alles over dit piepkleine eilandje in West-Papoea, alsook onze eigen persoonlijke ervaring op dit eiland.
Arborek Island: ervaar de cultuur in West-Papoea
Arborek Island is een klein, laag, vlak zandeiland. Je vindt er -in tegenstelling tot enkele andere eilanden- geen weelderige jungle of impressionante viewpoints. Arborek staat gekend om zijn lokale leven en met een beetje geluk kun je getuige zijn van de traditionele dans en liederen van het Papoea-volk. Wandel door en rondom het eiland en ontdek het lokale leven. Je vindt er een shop om snacks en koude drankjes te kopen, een kerk, alsook een schooltje met tal van nieuwsgierige kinderen. Ook de oceaan rondom het eiland is dé reden om Arborek te bezoeken. Je zit je hier namelijk vlakbij Manta Point en Manta Sandy; dé plek om reuzenmanta’s te spotten.
Toen we na een lange reis arriveerden bij Arborek, zagen we bij Manta Point zo’n dertig reuzenmanta’s rondom de boot. Ik kon wel huilen van geluk. Wat een bijzonder moment en wat een indrukwekkend beeld dat ze hier zo talrijk aanwezig kunnen zijn.
Wij vonden Arborek persoonlijk het minst fijne en minst mooie eiland, vergeleken met de andere eilanden waar wij verbleven in deze archipel. De manta’s en het ervaren van het lokale leven, waren voor ons echter dé reden om ook hier enkele nachten te verblijven. Wij verbleven drie nachten op Arborek, wat voor ons meer dan voldoende was!
Snorkelen bij de local jetty
De lokale steiger is één van de leukste attracties op het eiland. Duik in het water en aanschouw de vele scholen vissen. De onderwaterwereld bij deze Jetty is een kleurrijk, rijk en levendig festijn. De palen van de steiger zijn bedekt met diverse soorten koralen en met een beetje geluk zie je zelfs een zwarttip haai of manta voorbij zwemmen. Het is heerlijk om onder de steiger te zwemmen, maar draag duikvinnen! Ik haalde op dag één mijn voet volledig open aan één van palen en dit was geen pretje. Het heeft even geduurd alvorens dit volledig genezen was.
Snorkelen of duiken met manta’s
Dé reden om op Arborek te verblijven: het is de ideale uitvalsbasis naar Manta Point en Manta Sandy. Voor dag twee regelden we een boot om in de vroege ochtend te gaan snorkelen. We zagen tientallen reuzenmanta’s, welke onder, boven en naast ons zwommen. Net een droom. Dat gelukzalige gevoel werd echter snel overschaduwd door het feit dat onze GoPro niet werkte. Balen dat we dit bijzondere moment niet konden vastleggen op camera. We keerden daags nadien terug -met een opgeladen GoPro én extra batterij-, maar zagen nu helaas slechts twee manta’s. Het blijven wilde dieren en het is dus nooit gegarandeerd dat je deze zal zien. Op het einde van onze reis kwamen we nogmaals langs deze plek, maar dit keer zagen we geen enkele manta! Het is dus echt wel een kwestie van geluk.
In eerste instantie wouden wij duiken richting Manta Point of Manta Sandy, maar we hadden een zeer slechts gevoel bij het (enige) duikcentrum op het eiland. Ze leken meer geïnteresseerd in hun biertje, dan in het plannen van enkele duiken. Geen aanrader dus.
Waar te verblijven op Arborek?
Op Arborek vind je geen hotels en luxeresorts. Je verblijft er in een basic homestay, waarbij maaltijden telkens inbegrepen zijn. De homestays boek je best vooraf via booking.com of StayRajaAmpat. Bij die laatste website heb je de meeste keuze, aangezien het merendeel van de homestays nog niet op boeking-websites te vinden zijn. Wij boekten drie nachten bij Kayafyof Homestay en betaalden hiervoor 50 euro per nacht. Door een dubbele boeking sliepen we de eerste nacht bij Mawar Homestay, aan de andere kant van het eiland. Zeker geen slechte homestay, maar we kozen bewust voor Kayafyof en na aandringen konden we daags nadien gelukkig wel een kamertje bemachtigen bij deze homestay. Onze kamer was klein en oncomfortabel. De ‘douche’ is slechts een ton en emmer met brakwater, maar we genoten er immens van de prachtige zonsondergang en gezellige avonden met like-minded people.
Naast een toffe bende Amerikanen, deelden we deze Homestay met een crew van de BBC, welke hier een documentaire aan het opnemen waren. Zeer indrukwekkend om te zien hoe dit er achter de schermen aan toegaat en hoe dedicated deze mensen zijn. Wij kijken er alvast naar uit om Raja Ampat in 2024 te herbeleven via deze docu!
Hoe bereik je Arborek?
Het is een behoorlijke klus om de Raja Ampat-eilanden te bereiken. Juist daardoor zijn ze nog zo authentiek, ongerept en rustig. Vliegen doe je op Sorong, waarna je een veerboot neemt richting het grootste eiland: Waisai. Deze gaat dagelijks om 9h in de ochtend en 14h in de namiddag. Alle andere eilanden bereik je via een kleine boot. Je kan dit tijdens het boeken van de accommodaties regelen met de host. Ook ter plekke kan je vervoer regelen bij je homestay. Hou er rekening mee dat dit privé-vervoer niet goedkoop is. Zo betaalden wij 74 euro om Arborek te bereiken vanuit Waisai. Een boot delen met andere reizigers drukt de kosten aanzienlijk.
Meer Raja Ampat Inspiratie
- Ultieme reisgids boordevol praktische tips voor Raja Ampat
- Budget: zoveel kost een reis door Raja Ampat
- Reisgids Gam: een paradijselijk groen eiland op Raja Ampat
- Fam: toegangspoort tot Piaynemo & Melissa’s Garden
Steun YoungWildFree
Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!
Of bestel via deze weg op bol.com