Een tocht naar de waterval zonder water

Afgelopen zaterdag besloten we weer op avontuur te gaan. In the middle of nowhere in Boa Vista ligt er een mooi, verborgen plekje… namelijk een waterval. De autorit duurde vijftig minuten maar het uitzicht dat je hierbij hebt is zo ontzettend mooi dat de tijd voorbij vliegt. Doordat de plek zo afgelegen ligt tussen de rotsen en het gebergte, lukt het je niet om hier met de auto of zelfs quad te komen. Deze parkeer je beneden aan ‘de berg’ en vervolgens is het tijd om stevig te klimmen en te dalen over rotsen, keien en kiezelsteentjes. Trek alvast goede, dichte schoenen aan… Je teenslippers mag je deze keer thuislaten!

41De vorige trip zagen we heel wat mooie, uitgestrekte groene plekken. Het hele uitzicht dat we nu hadden was één grote, dorre, droogte. Eindeloos ver. Toch vind ik het uitzicht écht fantastisch en weten zulke landschappen mij zeker wel te boeien. De dieptes, de stenen, alles. Deze plek is zo uitgestrekt, het is jammer dat je de realiteit nooit volledig en goed kunt vastleggen op foto.

42De plek die wij bezocht hebben heet Cabeça de Tarrafes, dit ligt in het Noorden van Boa Vista. Er zijn verschillende organisaties die deze tocht aanbieden maar toch besloten wij deze zelf te doen… vind ik nu eenmaal leuker! Er was echter wel een jonge kerel bij ons die dicht in de buurt woont en deze plek daarom op zijn duimpje kent. We betaalden onze gids elk 2 euro wat uiteraard geen geld is! Het is ongeveer een half uur stevig doorstappen met vele hoogtes en laagtes, maar dit is absoluut de moeite waard. Odjo do Mar -de waterval- is een zeer aangename en gezellige plek om enkele uurtjes te vertoeven. Niet enkel ‘de bestemming’ is de moeite waard, ik heb vooral genoten van de tocht naar de bestemming.

40Eenmaal aangekomen bij Odjo do Mar -letterlijk: oog van de zee- was het wel een kleine teleurstelling dat er géén waterval te bespeuren was. Door de droogte en té weinig regen stroomt er geen water. Op google vind je echter genoeg afbeeldingen waar deze wel duidelijk te zien is. Het water is prima om in te zwemmen maar zit wel boordevol insecten. Ik vrees dat ik tijdens mijn sprong wat water heb binnengenomen en nu zit ik jammer genoeg al zes dagen ‘op de pot’. Hopelijk verdwijnt die viezigheid snel uit mijn lichaam, de toilet heeft mij al trouwe dienst bewezen afgelopen dagen, maar het wordt stilaan tijd om afscheid te nemen van elkaar.

39De sprong in het diepe. De rots opklimmen was geen lachtertje, je had namelijk redelijk weinig grip en de stenen waren behoorlijk glad. Eenmaal boven, rillend als een rietje moest ik toch even bekomen… maar wat een overwinning. Toen was het tijd voor DE sprong. Best eng met al die rotsen onder je. Wanneer je net in het water wandelt lijkt dit zeer ondiep, op een bepaald punt kan je echter niet meer staan. Dit gaat niet geleidelijk aan maar gebeurd plotseling. Duikers hebben al proberen meten hoe diep deze plek precies is, maar ze hebben de bodem nooit ontdekt. Diep genoeg is dus het antwoord!

dscn9693De waterval bevind zich hier in het dal, even redelijk stijl naar beneden wandelen dus. Aan iedereen die een bezoekje brengt aan het mooie Boa Vista: Breng zeker en vast een bezoekje aan deze waterval en het nabij gelegen dorpje. De plek is nog redelijk ongekend dus het wemelt er niet van de toeristen. Wij hadden eten en drinken mee waardoor we hier enkele uren op ons gemakje konden blij zitten en genieten. Ook in het dorpje dronken we nog iets en kochten enkele van ons een stukje kaas. Op deze manier steun je de lokale bevolking. De dorpjes zijn bovendien enorm schattig: Kleine, kleurrijke huisjes, volledig afgelegen van de grote stad. In sommige dorpen wonen zelfs maar een tiental mensen. Doe deze tocht NIET met een organisatie want dit komt enorm duur uit. Huur eventueel een local in als gids of vraag het aan mensen die je leert kennen. Op deze manier is het veel specialer -ik haat van die toeristische tours, zeker als het met té veel mensen is- en het komt bovendien een stuk goedkoper uit.
Geniet er van!

Liefs, Rani

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites