Boa Vista: 3 maanden, 5 meisjes, 1 avontuur

Velen onder jullie weten het vast wel, ik zit gedurende drie maanden in Boa Vista voor stage. Voor wie Boa Vista niet kent, dit is één van de eilanden van Kaapverdië en is gelegen voor de Westkust in Afrika. Samen met vijf andere studenten uit de hogeschool Gent gaan wij hier werken met 4-5 jarige kindjes, dit in functie van onze studierichting orthopedagogie. Ikzelf werk samen met twee andere meisjes in een privé opvang, twee andere studenten werken in een schooltje in de sloppenwijk. Ik neem jullie graag mee op avontuur gedurende deze drie maanden boordevol verhalen, foto’s en filmpjes (indien ik deze kan uploaden, het internet is hier namelijk vreselijk slecht). In dit artikel vertel ik jullie graag wat meer over dit bijzondere land.

2
Velen kennen Boa Vista als het paradijs op aarde. Je komt de Kaapverdische eilanden geregeld tegen in reisbrochures, jammer genoeg is dit absoluut niet de realiteit. In deze brochures ziet men vooral de gigantische all-in hotels ‘deze zijn werkelijk een paradijs op aarde, de parelwitte stranden en helder blauwe zee. Boa Vista is echter meer dan een paradijs op aarde.. Toegegeven het is zéér mooi en dit Afrikaanse land is al verder gevorderd dan vele andere Afrikaanse landen, maar toch heerst ook hier nog veel armoede en wonen nog tal van mensen in de sloppenwijk. Ook water en elektriciteit is hier niet vanzelfsprekend, een douche van 10minuten zit er absoluut niet in. Voor mij was dit geen cultuurschok want ik wist wat ik kon verwachten, toch mogen wij ons gelukkig prijzen met de zaken en luxe die wij wél hebben in onze Westerse landen. Ondanks dat de mensen hier veel minder hebben dan ons lijken ze wel véél gelukkiger, ze accepteren je meteen als één van hen en dat gevoel is onbeschrijfelijk.

4Boa Vista is als het ware opgedeeld in drie delen: Allereerst heb je de luxueuze hotels en stranden waar de toeristen verblijven. Aan voedsel, water en dergelijke niets te kort! Als tweede heeft men de stad (Sal Rei en omstreken). Hier wonen de rijkere Kaapverdianen, zij leven in mooie appartementen en huizen. Niet zo modern als men bij ons vind maar dit zijn écht wel deftige woningen met een goede keuken, badkamer, tv’s, en dergelijke. De mensen die hier wonen hebben meestal een deftige job en kunnen hun heel wat meer permitteren. Wij werden gisteren uitgenodigd bij een Kaapverdiaan en ik schrok me dood toen ik zag hoe mooi, enorm groot en modern het er vanbinnen uitzag mét de nodige dosis Afrikaanse invloeden was dit een zeer tof huis. Als laatst heeft men de barakken, dit is het Afrika zoals men het vaak op de televisie ziet. Veel armoede, mensen die tussen enkele platen wonen, kleine huisjes maar ook grote betonnen huizen en appartementen. Zelfs in de barakken is er heel wat diversiteit te zien, de grote stevige woningen tegen de enkele platen die sommige families maar bezitten. Dit is weer een hele wereld op zich. De sfeer die er hangt, de bevolking en dergelijke. Ook hier heb ik mij geen moment onveilig gevoeld, integendeel.. de mensen zijn hier super vriendelijk en er heerst een gezellige, aangename sfeer, ik heb gehoord dat ze hier zelfs fantastische feestjes geven, al moet men wel wat opletten wanneer deze mensen zat worden. Tot slot, het spreekt voor zich dat dit ook de minst Hygiënische plek is, zo vind men er heel wat afval op straat en ook heel wat uitwerpselen van zowel honden als mensen.

3Kaapverdië is één van de rijkere delen in Afrika, voor vele Kaapverdianen is deze evolutie een hele stap voorruit naar een beter leven. Anderen worden er echter steeds armer door. Eten, internet en dergelijke kopen in Boa Vista is even duur als bij ons in België. Een goedkoop land is dit dus absoluut niet. In de meeste restaurants ben je voor een goede portie tussen de 5 en 15 euro kwijt, de supermarkten zijn zelfs nog duurder dan bij ons omdat alles geïmporteerd moet worden! Wij hebben wel een fijn, modern én proper restaurant gevonden waar we dagelijks een degelijke maaltijd voor vier euro kunnen eten, zéér goedkoop dus. De keuken ziet er ook stukken beter uit dan vele andere restaurants dus mijn maag en darmen worden hier ook blij van! Dat dit land goed mee evolueert is zoals hierboven al vernoemd goed voor héél wat mensen uit Kaapverdië. Hun basisbehoeften kunnen beter vervuld worden, ze hebben betere jobs, een deftig inkomen, kunnen zich heel wat meer permitteren, er is internet -al zeg ik niet dat het internet hier zo goed is- en de hygiëne is veel beter. Bijgevolg zijn er dus heel wat minder ziektes en wordt de bevolking ook ouder. Voor de bewoners van de sloppenwijk is dit minder goed. Het leven is hier duur dus veel zaken kunnen zij zich niet permitteren. Hygiëne is hier ver te zoeken en bijgevolg krijg je hier ook meer kans op infectieziekten. Doch, in tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen hebben ook zij een betere levenstandaard dan vele ‘lotgenoten’. Het schooltje dat er dankzij de hogeschool Thomas More is gekomen geeft de kinderen ook meer kans op een betere toekomst.

9-Een middagdutje bij de kindjes-
De kleine kinderen jonger dan zes krijgen elke dag een welverdiend middagdutje van ca. 2 a 3 uur. Hoewel ze nogal op elkaar gepropt zijn vind ik dit toch een zeer goed initiatief. Jonge kinderen hebben namelijk veel rust nodig en een hele schooldag is vaak veel te lang voor hen.

10Laat je niet afschrikken door bovenstaande foto’s. Boa Vista is ook een héél erg mooi land met mooie uitzichten en vooral een zéér lieve bevolking. De mensen zijn hier zo vriendelijk en behulpzaam, op enkele dagen heb je er meteen heel wat nieuwe vrienden bij. Hoewel de mannen je nogal kunnen aangapen -we blijven natuurlijk blank én we zijn met twee blondjes- zijn ze absoluut niet opdringerig of vervelend. Ik heb mij hier nog geen moment onveilig gevoeld. ‘S avonds moet je wel opletten, als het donker is ligt criminaliteit altijd op de loer (zeker aan het strand). Laat je dan ook telkens thuisbrengen door één van de locals of neem een taxi. Overdag kost deze amper 2 euro en ’s avonds 3.  Een avondwandeling aan het strand zit er dus niet meteen in maar toegegeven, ook in ons land moet je ’s avonds opletten op straat!

11Wij hadden vijf dagen vrij vooraleer onze stage begon. Ondertussen hebben we er onze eerste dag opzitten -daar vertel ik later meer over- . Onze vrije dagen waren voornamelijk genieten en vele dingen in orde maken (boodschappen doen, internet in orde krijgen, enz…). We gingen ook een dagje naar het strand én dit was nog nooit zo fijn. Over het algemeen liggen de stranden in vele landen zowat vol toeristen, hier zijn deze zo goed als leeg en dat is HEERLIJK. In de bar heb je goede ligstoelen die je gratis mag gebruiken mits het benuttigen van een drankje. Van een fijne dag gesproken! Tot slot nog enkele sfeerfoto’s:

8Dit is het appartement waar we verblijven. Een stuk deftiger dan verwacht én voldoende ruimte. We hebben wel maar één slaapkamer voor drie personen, eentje slaapt daarom op het dubbelbed aka. zetel in de woonkamer.

7 5 6We zitten dan wel niet in een luxeappartement, toch kunnen we zeker niet klagen. We hebben alle zaken die we nodig hebben en kunnen hier zeker en vast drie maanden overleven. Er is ook een zeer goede service, enkele zaken zijn namelijk niét in orde en ze komen dit zo snel mogelijk regelen!

schermafbeelding-2016-09-30-om-22-41-44
Op slechts één minuutje wandelen zitten we op een parelwit strand en een helder blauwe zee.

schermafbeelding-2016-09-30-om-22-41-22
We hebben al heel wat fijne dagen gehad die écht voelden als vakantie. Maar ook vele momenten waarbij ik me minder goed voelde en al heimwee heb naar huis. Zulke momenten zullen er zeker en vast nog komen. Vijf meisjes, samen op stage is niet altijd simpel. Ondanks de vrij grote groep voel ik mij soms wat eenzaam en ik ben ervan overtuigd dat de andere zich ook zo voelen. Toch zal ik er zeker en vast het beste van proberen maken en zullen we nog héél wat fijne momenten beleven. Als team van studenten zullen we hier ook enkel sterker uitkomen. Nog eventjes geduld hebben en alles komt wel op zijn pootjes terecht.

Liefs, Rani.

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites