Rurrenabaque: wildlife spotten in de Pampas Bolivia

Door Mathijs S.- Rurrenabaque is het centrale dorp van waaruit je trip naar de Pampas of je jungletour start. Het dorp is niet heel groot en heeft slechtst enkele goede restaurants en een klein centraal pleintje. Het is voldoende hier één nacht te spenderen, alvorens je tour van start gaat. Een accommodatie met een zwembad is lekker meegenomen, want het is hier enorm warm en vochtig. In dit blogartikel alles wat je moet weten voor een tour door de Boliviaanse Pampas, alsook onze eigen persoonlijke ervaring.
 

Hoe bereik je Rurrenabaque?

 
Je bereikt Rurrenabaque vanuit La Paz via bus of vliegtuig. Op het moment dat wij er waren (net post-Corona) waren er vrijwel geen vluchten en wij waren dus afhankelijk van de bussen. Onze voorkeur ging toch uit naar het vliegtuig, want; sneller en veiliger.
 
De bus deed er bij ons in het droogseizoen ongeveer 14 uur over. Let op dat dit tijdens het regenseizoen kan oplopen tot 20 uur! Gelukkig is de befaamde Death Road verleden tijd -vroeger was dit de enige weg richting Rurrenabaque-, maar dat wil niet zeggen dat de gehele weg veilig en comfortabel is. Een bepaald stuk was wel héél smal en de afgrond behoorlijk diep. Toen de bus langs de afgrond stond te wachten tot een vrachtwagen passeerde, knepen we onze billen toch wel even samen. Verder is de weg goed te doen!
 
 
 
 
Wij verbleven een nachtje bij Lobo Hostel en genoten er van het zwembad en de gezelschapsspelletjes.
Ontdek hier alle accommodaties in Rurrenabaque.
 

Pampas tour of Madidi Amazonewoud?

Vanuit Rurrenabaque kan je kiezen tussen twee tours. De focus bij de  Pampas tour ligt voornamelijk op wildlife spotten en bij de Madidi jungle tour meer op de wildernis, natuur en bijzondere planten en bomen. De Pampas zijn waterrijke savanne aan de rand van het Amazonebekken. Bij de jungle tour ga je veel dieper het Amazonewoud in.
 
Door het gebrek aan bomen spot je veel makkelijker en meer wildlife tijdens de Pampas trip. Wil je écht een jungle experience? Ga dan voor de Madidi-tour. Indien je voldoende tijd hebt kan je beide uiteraard ook combineren. Voor een gecombineerde tour voorzie je best zo'n 6dagen/5nachten. Dit is dé ultieme ervaring om het beste van het Amazonewoud te beleven.
 
 
Amazonewoud Bolivia bezoeken jungle vs Pampas
 

Welke company kies ik voor een tour door de de Pampas?

 
Er zijn tientallen touroperators die de bovenstaande tours aanbieden. De één al goedkoper dan de ander. Ook hier krijg je waarvoor je betaald. Wij deden de Pampas tour met Dolphin Travel en waren hier zeer tevreden over! We betaalden hiervoor 1500 Bolivianos (+-220€) p.p. Dit is één van de duurdere, maar het zijn vrij nieuwe en zeer comfortabele lodges en het eten was heerlijk! Op de rivier zagen we ook de andere lodges en wat waren wij blij met onze Dolphin Travel! De andere lodges zagen eruit alsof ze ieder moment uit elkaar konden vallen. Een duurdere prijs betekend in dit geval dus meer comfort.
 
Welke tour boeken jungle vs Pampas Rurrenabaque Bolivia

Onze dag tot dag tour in de Boliviaanse Pampas

 

Dag 1: een overvloed aan kaaimannen en capibara's

Om 9u worden we verwacht in het kantoor van onze touroperator. Met 'we' bedoel ik natuurlijk ons tweetjes, maar ook Sal en Susanne die we leerden kennen tijdens onze trektocht door de Colca Canyon. Zij reisden ons achterna richting La Paz, vanwaar we samen de bus namen naar Rurrenabaque. Ook Lisa en Freek vergezellen ons tijdens deze tour. Dit koppel leerden we kennen tijdens het mountainbiken op de "death road". De volgende dag kwamen we hen opnieuw tegen op restaurant, waarbij we ontdekten dat we per toeval dezelfde bus namen richting Rurrenabaque, alsook deze tour hadden geboekt!
 
Terug naar de tour; we laten onze grote backpacks achter en stappen met onze dagrugzak en de nodige spullen de veel te warme 4x4 jeep in. Er staat ons een rit van 2:30h te wachten op een hobbelige aardeweg. De airco brengt verkoeling, terwijl onze gids de flanken van de weg afspeurt naar dieren. Het komt geregeld voor dat je hier al dieren spot. Na de lunch in het plaatselijke dorpje stappen we over naar de boot. Hier begint het echt. We hoeven niet lang te wachten, alvorens we de eerste kaaimannen zien. Enkele seconden na het instappen zien we al enkele witte kaaimannen liggen. Deze bleken lang niet de laatste die we te zien zullen krijgen. Tijdens de trip zien we honderden kaaimannen. De ene al wat groter dan de andere. Zonnebadend aan de rand van het water of enkel met ogen en neus boven het wateroppervlak.
 
 
Enkele minuten later zien we onze eerste capibara. Deze graast op zijn dooie gemakje enkele meters naast een kaaiman. Verbaasd door het zicht verteld onze gids dat de kaaimannen de capibara's niet opeten, want deze zijn te groot. Enkel de kleintjes vallen ten prooi. Plots komen ook enkele doodskopaapjes uit de boom piepen. Het lijkt wel een Disney film! De aapjes zijn alles behalve schuw. Dit is jammer genoeg het gevolg door het eten dat ze krijgen van tourcompany's. Wanneer we verder varen zien we ook al snel onze eerste capibara familie. Mannetje en vrouwtje, samen met kleintjes grazend langs de kant van het water. Het is een vredig zicht. Na 2u komen we aan de lodges. Deze zijn mooier dan we verwacht hadden. We worden getrakteerd op koekjes, popcorn en een thee als snack. Na het avondeten stappen we terug het bootje in en varen we verder de rivier op. Gewapend met onze zaklampen zien we de ogen van de kaaimannen oplichten. Al is het mooiste zicht de vuurvliegjes die glinsteren aan de donkere hemel. Wat een schitterend eind van deze mooie dag.
 
Amazonewoud Bolivia bezoeken jungle vs Pampas
 
 

Dag 2: op zoek naar anaconda's

Ondanks dat ik 's nachts wakker word door het luide gebrul van brulapen, heb ik er een heerlijke nacht opzitten. We schuiven aan bij de ontbijttafel, waar een rijkelijk buffet voor ons klaar staat. We spelen dit gretig naar binnen en nemen vervolgens terug plaats op het bootje. Iets verderop zien we iets langs de oever van de rivier liggen. Bij het dichterkomen zien we dat het om een halfopgegeten karkas van een kaaiman gaat. We stappen de boot uit en inspecteren dit dier van dichtbij. Ik raak het beest toch even aan, want hoevaak krijg je de kans een kaaiman aan te raken? Het dier blijkt is voor de helft opgegeten door een zwarte kaaiman. Deze giganten zijn meestal drie tot vier meter lang, maar dit kan zelfs oplopen door meer dan zes meter. De kleinere witte kaaiman is dan ook een smakelijke hap voor zijn agressievere grote broer.
 
 Na een half uur varen gaan we terug aan land en starten onze zoektocht naar anaconda's. We zingen spontaan het nummer van Nicki Minaj. Gewapend met kniehoge laarzen en een bamboo stok prikken we voor ons uit op zoek naar de slangen. Al snel voel ik dat mijn laarzen niet geheel waterdicht zijn, want mijn kous wordt langzaam nat. We banen ons verder een weg door het moeras maar zonder resultaat. Buiten nog meer kaaimannen en een grote witte vogel zien we helaas geen slangen. Teleurgesteld keren we met de boot terug naar onze logde. Etenstijd. Opnieuw slaagt onze kokkin erin een heerlijke maaltijd klaar te maken.
 
 
Na de lunch springen we terug de boot in en ditmaal gaan we piranha vissen! Als we aankomen op de eerste plek zien we nog een grote zwarte kaaiman van zo'n 6 meter onderduiken. Die wil ik liever niet aan de haak. We krijgen elk een geïmproviseerde hengel, bestaande uit een lijn en een haak. Hangen er een stukje rund aan en gooien onze lijn in het water. Wanneer de Piranha aan het stukje vlees knabbelt, dien je de lijn zo snel mogelijk binnen te halen. Zo vliegt het kleine visje vanzelf de boot in. Al snel heeft Rani prijs. Ze vangt de eerste piranha van de dag! Na het 'vissen' bekijken we nog de zonsondergang, alvorens we terugkeren naar de lodge om opnieuw een uitgebreid buffet naar binnen te werken.
 
 

Dag 3: zwemmen met roze dolfijnen

De laatste dag breekt aan en deze start vroeg! Wanneer het eerste licht valt begeven we ons allemaal met kleine oogjes naar de boot. We gaan op zoek naar de dieren die je enkel kan waarnemen bij het ochtendgloren. Onze zoektocht begint al goed want achter de eerste bomen van onze lodge zien we een zwarte brulaap zitten. Tijdens onze Amazonetrip in Peru zagen we reeds de rode en hier nu ook de zwarte! Hij zit echter zover dat het gewoon een klein zwart bolletje lijkt. In de Pampas kan je met heel veel geluk ook luipaarden spotten. We wiste dat de kans klein was, maar het is toch jammer dat we deze niet konden waarnemen.
 
 
Na het ontbijt trekken we er nog een laatste keer op uit en ditmaal om te zwemmen met de roze dolfijnen. Als de groep groot genoeg is dan is het mogelijk om met deze roze dolfijnen te zwemmen. Voor piranha's en kaaimannen hoef je niet te vrezen. Waar de dolfijnen zijn, zijn deze niet aanwezig. Op de drie locaties die we bezoeken zijn we helaas slechts een tweetal dolfijnen. Niet voldoende om veilig te zwemmen en jammer genoeg te moeilijk om te fotograferen.
 

We keren terug naar de lodges om onze rugzakken te maken en vertrekken daarna terug richting Rurrenabaque. De rit met de jeep duurt verschikkelijk lang over de hobbelige weg. Onderweg zien we nog veel capibara's die baden in de meertjes naast de weg en om deze trip af te sluiten spot onze gids nog een luiaard in een boom. Met de verrekijker zien we duidelijk zijn slome, schattige kopje. Een mooie afsluiter alvorens we terug de nachtbus opstappen. We laten de rust en natuur achter ons. Klaar om terug het chaotische La Paz in te duiken.

Pampas Amazonewoud Bolivia reisblog reistips reisblog youngwildfree.be

Lees ook; La Paz - meer dan een onenightstand

 

Support YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft uiteraard hetzelfde. Win-win!

  

Of plaats je bol.com bestellingen via deze link 🙂 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites