Ipolytölgyes: Het niemandsland in Hongarije

2Afgelopen week verbleef ik in het onbekende Ipolytölgyes, een klein dorp dat niet zo héél ver gelegen is van Budapest. Een kleine week verbleef ik samen met 31 andere leerlingen in een instituut voor personen met een zware (meervoudige) beperking, in samenwerking met HoGent en LINK deden wij hier vrijwilligerswerk. Het was een zeer bijzondere ervaring en hoewel het dorpje zelf niet véél te bieden heeft is het toch een artikel waard. Ipolytölgyes telt niet veel inwoners, de meeste zijn zeer oud en het is er ook zeer Katholiek, de kerk is toch wel het mooiste gebouw dat men er vindt. Een café is er niet (deze is failliet gegaan) en de bewoners moeten het hier stellen met een mini-supermarkt die eerder te vergelijken is met een nachtwinkeltje. Benieuwd geworden daar dit verlaten dorpje? Kijk dan snel verder!

3Het dorpje heeft een rustgevende natuur, den boerenbuiten zoals ze hier zouden zeggen. Je kan een heerlijke wandeling maken over de verlaten weides of zelfs de bergen –nuja, eerder heuvels- intrekken. Doordat de meeste bewoners hier zo oud zijn komen deze amper nog buiten, je bevindt je letterlijk in Neverland.

4

9Het dorp zelf is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, op twee uurtjes sta je van Budapest in Ipoly. Dit met de trein en een bus. Ipoly zelf heeft geen restaurantjes of een hotel. In het dorpje verder -slechts enkele minuten met de bus- is er wel meer leven, een lekker en goedkoop restaurant, ijsjes voor 33 cent én zelfs een hotel! Uiteraard kan je ook optimaal genieten van de natuur en gewoon ergens je tentje plaatsen.

7In Ipoly kan het behoorlijk warm worden, wij hadden dagelijks temperaturen rond de 30 graden. Een verkoelende duik in de rivier kan dan ook deugd doen. Opgelet: Doe dit niet te vaak en zorg dat je zeker geen water inslikt, fabrieken lozen hier hun afval dus je kan er ontzettend ziek van worden.

6Dit kleine schatje kwam ik ook tegen onderweg. Ik vind het telkens zo enorm fascinerend om insecten bezig te zien, hoewel ze niet té dicht in mijn buurt hoeven te komen.

10Samen met een Hongaarse jongen die dit dorpje op zijn duimpje kent, trok ik de bergen -oftewel heuvels- in. Hier spotte ik een plek boordevol kleine, charmante huisjes waar niemand in blijkt te wonen… Deze dienen als opslagplaats voor wijn.

11In real-life was het uitzicht nog veel indrukwekkender, jammer genoeg kon ik dit niet vastleggen via mijn camera.

12

13Op dit kleine plekje genoten we van het uitzicht en hadden we een geweldige babbel die uren duurde. Het zijn de kleine dingen in het leven die je gelukkig kunnen maken, simpele momenten zoals dit bijvoorbeeld.

19We sloten de week af met een heerlijk driegangen-menu die de bazin van de voorziening klaarmaakte voor ons. De avond werd goed afgesloten met heerlijke rode wijn, bier en een deugddoend kampvuur, in de avond kan het namelijk serieus afkoelen.

1

Véél kan ik niet zeggen over Ipoly, aangezien wij overdag moesten werken hadden wij niet zoveel vrije tijd, in het dorp is ook niet veel te doen. Wil je echter even tot rust komen, nadenken, filosoferen over het leven en alleen zijn… Dan is dit plekje zeker een aanrader.

Onze bijzondere mensen tijdens een Flashmob in Budapest. Ik wou dat filmpje zeker met jullie delen om nog maar eens te tonen hoe bijzonder deze mensen zijn en hoe belangrijk muziek in hun leven kan zijn.

 

1 Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites