Tijdens onze reis door Raja Ampat (Indonesië) verbleven we vier nachten op het eiland Kri. Met zijn betoverende huisrif en talloze duikspots is het een populair eiland onder duikers en snorkelaars. Dit lange smalle eiland heeft witte stranden, weelderig regenwoud en verbazingwekkende koraalriffen. Dit is de belichaming van het paradijs. In deze reisgids deel ik met jullie de mooiste duikspots en praktische tips voor een bezoek aan het eiland Kri op Raja Ampat.
De mooiste snorkel- en duikspots rondom Kri
Duiken en snorkelen is vrijwel waar het allemaal om draait op Kri! Het huisrif rondom het eiland is werkelijk fantastisch en adembenemend mooi. Met zijn kleurrijke koralen, talloze vissen, schildpadden, wobbegongs en zwartpuntrifhaaien is het een droom voor onderwaterliefhebbers en -fotografen. Wij hebben ons uren vermaakt aan het rif bij onze Homestay.
Het merendeel van de allerbeste duikspots op Raja Ampat ligt rondom Kri, bij de Dampier Strait. Je ziet hier dan ook regelmatig liveaboards liggen. Op het eiland Kri zitten diverse duikscholen, wat overigens ook stukken goedkoper uitkomt dan een liveaboard. Dit zijn enkele van de allermooiste duikspots rondom Kri:
- Cape Kri: met een grote verscheidenheid aan koralen en zeeleven, behaalde deze divesite zelfs een wereldrecord. Er werden maar liefst 374 verschillende soorten vissen waargenomen in één duik!
- Blue Magic: behalve dat het de thuisbasis is van grote scholen vissen en verschillende soorten haaien, is Blue Magic ook één van de riffen waar je regelmatig reuzenmanta’s spot!
- Sorido Wall: een juweeltje waar je ongelofelijk macro-leven kan waarnemen, maar ook barracuda’s, rifhaaien en zoveel meer!
- Friwenbonda: gekend als de beste zachte koraalmuur in Raja Ampat vanwege de enorme diversiteit aan macroleven. Het is één van de populairste spots voor (macro)fotografie. Spot er de meest kleurrijke nudibranches, zeepaardjes en meer.
- Mike’s Point: vernoemd naar de zoon van de oprichter van Papua Diving. Mike’s Point is een rif dat bekend staat om zijn grote overhangen waar prachtige zachte koralen en sweetlips leven. Maak je als duiker klaar voor grote scholen vissen!
Heel wat van deze duikspots zijn redelijk ondiep, waardoor je ook tijdens het snorkelen heel wat kan ontdekken. Ook voor freedivers is dit absoluut het paradijs! Bovenstaande divespots bereik je per boot.
Snorkel/freedive je liever rondom het eiland? De beste spots zijn de Yenbuba Jetty en de volledige zuidkant van het eiland.
Hiken naar Kri’s viewpoint
Even geen tijd spenderen in het water, maar liever het eiland wat meer ontdekken? Hike via de weelderige jungle dan naar Kri’s viewpoint. Het ‘pad’ is te bereiken vanaf alle kanten van het eiland, al staat dit niet goed aangegeven. Ik raad aan om de app Maps.me te gebruiken, om de viewpoint te vinden. Vanaf deze viewpoint heb je een uitzicht over het hele eiland.
Waar te verblijven op Kri Island?
Kri is één van de ‘drukkere’ eilanden en er is dan ook voldoende keuze aan accommodatie. Indien je van plan bent om -net als ons- te gaan duiken, is het verstandig om een guesthouse te kiezen met een duikshop. Mensen van de guesthouse hebben namelijk voorrang op anderen. Wij kozen bewust voor Warahnus dive Homestay, aangezien de hutjes een eigen badkamer hebben en net wat meer comfort bieden. Onze ton water ruilden we voor de verandering even in voor een echte douche. Wat een luxe! Wij betaalden 57,24 euro/nacht, waarbij alle maaltijden inbegrepen zijn. De homestay heeft een eigen duikcentrum en deze kant van het eiland heeft het mooiste huisrif. Je kan vanaf de jetty het water ingaan en deze onderwaterwereld is magisch mooi! Zoals hierboven reeds vermeld zagen we hier tal van kleurrijke vissen, blacktip sharks, wobbegongs, een schildpad en nog zoveel meer.
Ook Yenbainus homestay en Nus zijn een goede keuze om te verblijven op Kri!
Praktische informatie voor een trip naar Kri
- Voor Raja Ampat te bereiken vlieg je op Sorong. Vanuit Sorong kan je een ferry nemen richting het hoofdeiland Waigeo. Van hieruit neem je vervolgens een privé boot richting jouw homestay. Dit vervoer kan je vooraf regelen met je homestay. Ook voor het transport tussen de vele eilanden dien je gebruik te maken van een privé-boot. Prijzen liggen al snel rond de 50 – 100 euro (afhankelijk van de afstand), dus is het verstandig om dit transport -indien mogelijk- te delen met andere reizigers.
- De beste reistijd voor Raja Ampat is oktober tot april.
- Duiken liggen rond de 30 euro per duik. Zelf deden wij elk drie duiken, alsook een snorkeltrip en hiervoor betaalden wij in totaal 237 euro voor twee personen.
- Neem voldoende cash mee. Er zijn géén ATM’s en het is (nog) niet mogelijk om te betalen met bankcontact.
- Neem coral reef-friendly zonnebrand mee, zoals mijn favoriete merk Hawaiian Tropic. Producten die het koraal aantasten zijn niet toegelaten! Kies dus ook bewust voor shampoo en zeep zonder microplastics, welke het milieu niet schaden.
Meer Raja Ampat inspiratie
- Ultieme reisgids boordevol praktische tips voor Raja Ampat
- Budget: zoveel kost een reis door Raja Ampat
- Reisgids Arborek: reuzenmanta’s en local vibes op West-Papua
- Fam: toegangspoort tot Piaynemo & Melissa’s Garden
Steun YoungWildFree
Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!
Of bestel via deze weg op bol.com