LOMBOK- Lombok heeft het allemaal. Van het gezellige Kuta, tot prachtige stranden, een fantastische groene natuur, de Rinjani vulkaan en uiteraard schitterende watervallen, waarvan één in het bijzonder!

Op Lombok zijn er enkele prachtige watervallen te vinden. Moest je de tijd hebben en echt dol zijn op watervallen kan je deze uiteraard allemaal bezoeken., maar voor de allermooiste moet je helemaal in het noorden zijn. Er zijn diverse tours die naar al deze watervallen gaan, maar ik raad aan om dit lekker zelf te doen. Vervoer in Lombok is niet zo simpel en goedkoop in vergelijking met heel wat andere eilanden in Indonesië, de makkelijkste en vrijwel enige optie is een privé auto of een gedeelde auto. Deze brengt je door héél het eiland en prijzen zijn vrijwel overal hetzelfde.

De mooiste waterval is zonder twijfel de Tiu Kelep en deze ligt samen met de Sendang Gile aan de voet van de Rinjani vulkaan. Ideaal dus om beiden te combineren en een nachtje langer te blijven in Sinaru, het dorp waaruit je beiden bezoekt. Het park waar je beide watervallen kan bezichtigen, ligt op wandelafstand van dit dorpje. Entreegeld voor het park bedraagt zestig cent, het is dus zeker geen dure activiteit. Draag stevige sandalen of waterschoentjes en comfortabele kledij die nat mag worden, indien je de Tiu Kelep van dichtbij wil bezichtigen kan je onmogelijk droog blijven. Een drybag voor je belangrijke spullen is hierbij dus ook geen overbodige luxe en een waterproof camera komt ook altijd van pas. De mijne is jammer genoeg gesneuveld, dus foto’s van dichtbij heb ik jammer genoeg niet kunnen maken!

Sendang Gile

De eerste waterval die je tegen zal komen in het park is de Sendang Gile. Deze is absoluut niet spectaculair en deze is ook de meest toeristische van de twee. Kleine jongens zullen je vast meermaals vragen of ze jou mogen begeleiden naar de watervallen, er zijn ook tal van eet en drinkkraampjes te vinden aan deze waterval en onderweg naar de andere.

Tui Kelep

De Tiu Kelep ligt iets verderop, maar is ook prima zélf te vinden zonder gids. Het wijst zichzelf echt wel uit. Indien je van de Sendang Gile komt ga je terug de trappen op en wandel je vervolgens naar links. Iets verderop zul je een hogere trap vinden en vervolgens volg je gewoon deze weg tot aan het water. Dit is het ‘moeilijkste’ stuk en hierbij kan het wel handig zijn om je even te laten helpen door één van de kindjes, oftewel kleine gidsen. Ik aanvaarde zijn hulp voor de ‘oversteek’ en duwde vervolgens wat geld in zijn handen. Nog even wandelen en de waterval komt vervolgens in zicht. Hier is het opletten geblazen, het is wat klim en klauterwerk en de stenen kunnen behoorlijk glad zijn. Plots gleed ik van één van de stenen en lag ik -boem, pardoes- op mijn kont. De waterval is zo krachtig dat je al kletsnat wordt van meters ver. Spectaculair is deze zeker wel! Tijdens het reizen hebben wij al heel wat watervallen gezien, maar dit is zonder twijfel mijn favoriet. Jammer dat ik niet meer foto’s kon maken van dit pareltje, maar mijn camera werd nu al nat… ik hou deze liever nog enkele jaren bij mij! Draag zoals hierboven vermeld zeker stevige schoenen/sandalen. Ikzelf droeg teenslippers en door de stroming gleden deze plots van mijn voeten. Toen ik deze een ‘gat’ zag ingaan dacht ik dat dit het einde betekende van mijn geliefde flipflop. De tocht terugdoen op blote voeten zag ik niet bepaald zitten. Gelukkig vond ik hem iets verderop tussen een hoop stenen en redde Mathijs  -mijn held- deze flipflop. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Meer watervallen?

Hunker je naar nog meer waterpret en mooie watervallen? De Tiu Teja schijnt ook één van de mooiste watervallen op Lombok te zijn. Deze wordt ook wel de Rainbow waterval genoemd, aangezien er telkens een regenboog onder aan de waterval verschijnt door de lichtinval. In het binnenland van Lombok vind je ook nog volgende watervallen: Benang Kelambu en Benang Stokel.

Waar te verblijven?

Wijzelf verbleven gedurende één nacht in Ila Homestay en hiervoor betaalden wij 11 euro, inclusief ontbijt. Je kan zien dat het een vrij nieuwe accommodatie is. De kamer is zeer comfortabel, mooi terras, oké badkamer en een lekker ontbijtje! Prima accommodatie dus! (gebruik deze link voor een mooie korting op booking.com)