Goedkoop op wereldreis? Zo maak jij het mogelijk!

Veel mensen dromen ervan om een wereldreis te maken, maar denken dat dit niet mogelijk is vanwege de hoge kostprijs. Laten we eerlijk zijn: voor een reis rond de wereld zet je het best toch een mooi spaarpotje opzij. Zo hoef je niet in te boeten op comfort en hoef je je niet voortdurend zorgen te maken over je budget. Maar ook onverwachte kosten schuilen in een klein hoekje en dan is het fijn om toch een buffer te hebben. Toch hoeft een wereldreis zeker niet onbereikbaar of extreem duur te zijn en ben ik ervan overtuigd dat het voor vrijwel iedereen mogelijk is. Heb jij een beperkter budget, maar droom je er wel van langere tijd te gaan reizen? Goedkoop op wereldreis gaan. Zo maak jij het mogelijk!

Hoeveel kost een wereldreis?

Het is moeilijk om één juist en volledig antwoord te formuleren op deze vraag, aangezien dit voor iedere reiziger anders is. Veel hangt af van jouw manier van reizen: de landen die je wil gaan bezoeken, het aantal werelddelen waardoor je zal reizen, de accomodaties die je uitkiest, de activiteiten die je doet en hoe traag of snel je reist. Is een bed in een hostel prima? Of verkies je toch wat meer luxe tijdens het reizen? Over het algemeen kunnen we stellen dat je bij slow travel véél meer ziet en het bovendien de goedkoopste manier van reizen is. Niet rushen om zoveel mogelijk van je bucketlist af te schrappen, maar een land écht ontdekken.

Zelf reizen wij redelijk on a budget, al houden wij ook wel van ons comfort en besparen we nooit op activiteiten. We willen zoveel mogelijk ervaren en besparen liever op andere zaken, maar nooit op unieke ervaringen! Tijdens onze eerste wereldreis reisden wij zeven maand door Azië en één maand door de Verenigde-Staten. Wij bezochten toen dus voornamelijk goedkopere landen, waardoor dit goed te doen was met een ‘kleiner’ budget. De gehele wereldreis (incl. onverwachte kosten, aankopen vooraf, vaccinaties, etc.) heeft ons 10.000 euro per persoon gekost. Dit lijkt relatief veel, maar wetende dat sommige personen makkelijk enkele duizenden euro’s spenderen wanneer ze amper twee weken op reis zijn, valt dit bedrag zeker mee voor acht volle maanden.

Bij wereldreis 2.0 zullen we voornamelijk naar duurdere bestemmingen reizen, waaronder Zuid-Amerika, Raja Ampat en misschien ook Borneo. Volgens mijn berekeningen zullen we voor negen maanden een slordige 15.000 – 18.000 euro uitgeven per persoon. Gelijk een stuk meer dan de eerste wereldreis!

1. Kies een goedkope route/werelddeel

Sommige landen zijn nu eenmaal duurder dan andere landen, zoals je hierboven reeds kon lezen. Reis je met een beperkt budget? Dan kan ik zeker aanraden om te kiezen voor een rondreis door Zuidoost-Azië. Tijdens onze wereldreis gaven wij in deze landen gemiddeld tussen de 15 tot 20 euro uit per persoon, per dag. Kies je voor Zuid-Amerika? Dan moet je al eerder rekenen op 30 tot 60 euro per dag, afhankelijk van de bestemming. Start je reis in een goedkoop land en eindig met de duurdere landen. Zo weet je beter hoeveel geld je nog te besteden hebt. Probeer het hoogseizoen en drukke feestdagen ook steeds te vermijden. Prijzen zijn dan al snel dubbel zo duur!

2. Een goede voorbereiding is belangrijk

Bepaal vooraf welke landen je graag wil bezoeken en hoeveel tijd je per land ongeveer zal spenderen. Afhankelijk van jouw route zal je een budget kunnen opstellen dat je minimaal nodig hebt. Let op: ook je visum kost geld, vaccinaties vooraf, een reisverzekering en reken ook nog enkele duizenden euro’s voor onverwachte (ziekenhuis)kosten. Neem beter wat te veel geld mee dat je niet zal gebruiken, dan dat je plots té krap bij kas zit. De gemiddelde backpacker heeft ongeveer onderstaand budget nodig, maar nogmaals: alles hangt af van jouw manier van reizen. Met twee reizen is bovendien (meestal) goedkoper dan solo-reizen.

Tip: laat je (eerste) bestemming afhangen van de kostprijs van je vliegticket. Vliegen op Colombia was voor ons ruim 100 euro/p.p goedkoper dan starten in Guatemala. Hiervoor passen we graag onze planning aan!

Indien je voor het eerst gaat backpacken zal je hoogstwaarschijnlijk nog heel wat zaken moeten aankopen. Denk aan een goede rugzak, geschikte kleding en misschien wel hiking gear. Verder zal je nog heel wat handige gadgets moeten aankopen. Goedkope reisgadgets kan je o.a. hier vinden! Koop bijvoorbeeld voor amper 40 cent je regenponcho, compacte microvezel handdoek, vacuüm opbergzakken en zoveel meer. De moeite om eens te gaan rondneuzen en het scheelt hem meteen in je portemonnee.

3. Stel een prijsalarm in voor vliegtickets

Je kan kiezen voor een ‘wereldticket’ aka. around-the-world-ticket, al kiezen wij persoonlijk steeds voor losse vliegtickets. Wij houden van flexibel reizen. Ik maak er telkens een sport van om onze vliegtickets zo goedkoop mogelijk te boeken.  De beste tip die ik kan geven: stel een prijsalarm in. Zo word je automatisch op de hoogte gehouden wanneer de prijzen dalen of stijgen. Wees ook flexibel in de data die je aanklikt. Twee dagen eerder of later vertrekken kan soms al enkele tientallen of zelfs honderden euro’s schelen!

4. Noteer al jouw uitgaven

Je weet maar hoeveel je uitgeeft, wanneer je het zwart of wit ziet staan! Tijdens mijn vorige reizen nam ik steeds een schriftje mee waar ik al onze uitgaven per categorie noteerde. Nu maak ik zelf gebruik van de app TravelSpend. Dit helpt je om goed in kaart te brengen waar het meeste geld naartoe gaat en waar je op zou kunnen besparen. Op deze manier ben je je vaak bewuster van je uitgaven. Al onze uitgaven per bestemming schrijf ik ook steeds neer in de budget artikels op mijn website!

5. Boek en regel alles zelf!

Het geeft je misschien een geruster gevoel om alles uit handen te geven of op voorhand vast te leggen, maar go with the flow. Probeer zo min mogelijk voordien te boeken en probeer ook tours te vermijden. Heel wat bezienswaardigheden kan je prima op eigen houtje bezoeken en het komt vaak veel goedkoper uit. Bovendien kan je vroeger/later gaan dan de tours en is het op veel plekken dan een stuk rustiger. Wij regelen telkens zelf onze accomodaties, proberen zoveel mogelijk te reizen met het openbaar vervoer en ook activiteiten proberen we zoveel mogelijk zelf te regelen.

Uiteraard zijn er bepaalde uitzonderingen, waarbij je niet anders kan dan een tourtje boeken én heel uitzonderlijk is een tour zelfs goedkoper dan er alleen op uit te trekken. Doe voldoende research en zo maak je zeker de beste (en goedkoopste) keuze! Boek je tours toch liever op voorhand? Dan kan ik GetYourGuide alvast aanraden voor het vinden van de beste tours!

City-t(r)ip: boek in grootsteden een ‘free walking tour’. Hierbij tonen lokale gidsen je de mooiste plekken van de stad. Achteraf wordt er een kleine bijdrage verwacht, maar dit bedrag kan jij zelf kiezen.

6. Reis zoveel mogelijk over land

In heel wat landen kunnen de afstanden behoorlijk lang zijn. Meer dan tien uur op een bus spenderen is dan ook geen uitzondering. Zelf proberen wij zoveel mogelijk te reizen over land en vermijden wij liever binnenlandse of korte vluchten. Reizen met de bus is niet alleen beter voor het milieu, het komt meestal ook goedkoper uit. Voor extreem lange busritten kiezen wij meestal voor een nachtbus. Wij hebben hier tot nu toe steeds goede ervaringen mee gehad: de bussen zijn comfortabel, je kan prima slapen én je bespaart bovendien ook weer op een accommodatie.

Neem wel zeker oortjes of een koptelefoon mee. Zo kan je tijdens deze lange busritten genieten van muziek of kijk je een film of serie op Netflix. In heel wat bussen hangen er trouwens ook tv-schermen waar films op worden gespeeld!

7. Eet lokaal

Vermijd de Westerse en toeristische restaurants. Indien je drie keer per dag uit eten gaat, is dit meteen een grote hap uit je budget. Zoek de lokale eettentjes op of kies voor streetfood. Super lekker en bovendien vaak spotgoedkoop. Vaak kan je kiezen voor een set-menu waarbij je soep, hoofdgerecht en dessert krijgt voor enkele euro’s. Tijdens het reizen proberen wij ook steeds alcohol te vermijden. Heel gezellig zo’n biertje of cocktail, maar toch drukt dit snel weer op je budget.

Tip: neem een hervulbare fles mee! Niet alleen duurzaam, maar je kan er ook geld mee besparen. 

8. Bespaar op accommodatie

Ook op accomodaties kan je heel wat geld besparen. Tijdens onze eerste wereldreis sliepen wij wel eens op een flinterdun matje op de grond, in een gammel schuurtje onder de asbest, rondvliegende kakkerlakken, gaten in de vloer of in een kamertje zonder deftige badkamer. Squat toilet en jezelf wassen met een emmertje water? Be there, done that! Komende wereldreis zullen wij waarschijnlijk ook besparen op accommodaties, maar we willen toch wat meer comfort.

Op wereldreis arriveerden wij vaak op een plek en gingen ter plekke op zoek naar een accommodatie. Enkele kamers bekijken, prijzen vergelijken en vervolgens een keuze maken. Soms met alle stress tot gevolg, want: geen kamers beschikbaar, uren ronddwalen met een zware backpack op je rug en tot slot toch een veel te dure kamer moeten betalen die eigenlijk veel te krap is voor twee personen. Om dit soort situaties te voorkomen boeken wij nu liever onze accommodatie op voorhand en dit doen wij op Booking.com . Altijd tevreden van! Toch ergens langer verblijven? Meestal kan je ter plekke wel bijboeken. Zo blijf je flexibel reizen.

Besparen op accommodaties?

  • Kies voor couchsurfing en slaap gratis of tegen een kleine vergoeding bij locals thuis.
  • Ga WWOOFen: je werkt hierbij één of meerdere weken op biologische boerderijen tegen kost en inwoning. Dit is vooral handig in duurdere landen (denk: Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, de USA, Chili en Canada)
  • Workaway is gelijkaardig aan Wwoof. Hierbij krijg je gratis overnachting en eventueel eten/drinken, in ruil voor enkele uren werk/klusjes in hostels en andere bedrijven.
  • Nog een optie voor het verkrijgen van gratis overnachtingen is housesitting. Hierbij pas je op het huis én de eventuele huisdieren, wanneer de eigenaars weg zijn. Nadeel is wel dat je moet betalen om je in te schrijven op één van de houssitter-websites. Enkele voorbeelden zijn housecarers en caretaker .
  • Maak je een roadtrip in een duurder land? Ga dan kamperen! Zelf kochten wij een tent en enkele goedkope kampeerspullen tijdens onze roadtrip door de Verenigde Staten. Wij kampeerden vrijwel overal gratis. Deze kampeerplekken kan je vinden op de app WikiCamps.

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

 

 




Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites