Te midden van de jungle, aan de zuidkust van Sumba ligt Ngalung Kalla. Een klein paradijs dat organisch is ontstaan en waar de mensen in totale harmonie samenleven met Moeder Natuur. Geïnspireerd door de aarde en met een diep respect voor de planeet, het eiland en de lokale gemeenschap. Het is een plek waar je de ochtend start met een opwekkende yogasessie en een heerlijk ontbijt uit eigen tuin. Waar je je laat meevoeren op de beste surfgolven en je dichter dan ooit tevoren bij jezelf staat. Luxe en duurzaamheid staan vaak mijlenver uit elkaar, maar hier geniet je van beide. Laat ik jullie meenemen naar deze unieke plek.
Waar ligt Sumba & hoe bereik je het eiland?
Sumba eiland is nog niet gekend bij het grote publiek. Het prachtige eiland is net wat duurder en moeilijker te bereizen, maar juist daarom zo authentiek. Zonder twijfel één van de best bewaarde geheimen van Indonesië. Het is één van de armste gebieden binnen Indonesië en je hebt er het gevoel even terug te stappen in de tijd. De inwoners leven er nog volgens eeuwenoude tradities en rituelen, en de landschappen zijn er magisch mooi. Van witte zandstranden tot junglegebied en levendige rijstvelden. Sumba ligt op slechts 90 minuten vliegen vanaf Bali. Vanuit Sumbawa en Flores kan je naar Sumba reizen per ferry.
Ontdek hier onze ultieme reisgids voor Sumba
Vliegen naar Sumba
De meeste bezienswaardigheden en mooiste stranden vind je in het westen van Sumba en hiervoor vlieg je op Tambolaka Airport. Wie het oosten wil ontdekken kan het best vliegen op Mau Hai Aiport. Om je te verplaatsen op het eiland kan je het best gebruik maken van een scooter, al is het niet vanzelfsprekend om deze te huren. Er zijn namelijk geen verhuurbedrijven, dus je moet dit ter plekke regelen bij je guesthouse/hotel. Van west naar oost kan je je verplaatsen via een bus.
Vervoer richting Ngalung Kalla
Ngalung Kalla ligt enorm afgelegen en de enige manier om hier te geraken is met privé vervoer. Dit kan je regelen tijdens het boeken. Bereid je voor op een avontuurlijke rit, vol hobbelige onverharde wegen. It’s going to be a bumpy ride!
Het ontstaan van Ngalung Kalla
Het verhaal start bij Christian die als jonge knaap de hele wereld rondzeilde met zijn avontuurlijke ouders. Hoewel ze aan de oceaan gebonden waren, waren de Caribische eilanden hun uitgestrekte thuishaven. Toen het aantal kinderen de capaciteit van hun drijvende huis te boven ging, vestigde het gezin zich op de Amerikaanse Maagdeneilanden. Christian studeerde aan de universiteit op Hawaï, maar gaf zijn studies uiteindelijk op om zes maanden te helpen met de opbouw van een surfresort op de Mentawai-eilanden. Hij bleef steeds verbonden met de oceaan en het eilandleven.
Jaren doorkruiste hij de Stille Oceaan en bezocht hierbij de mooiste en meest afgelegen eilanden. Hij vestigde zich nog even op de Big Island in Hawaï, waar hij zijn zielsverwante Kaale leerde kennen. Zijn sterke banden met Indonesië leidde het paar uiteindelijk naar Sumba, waar ze aan de slag konden gaan in een bekend eco-resort. Ze leefden hier negen idyllische jaren waarbij ze hun eigen voedsel verbouwden, een permacultuur-moestuin ontwikkelden en een jong gezin bewust grootbrachten. Christian had zijn roeping gevonden en volgde deze ook.
Na jaren Nihiwatu hun thuis te hebben genoemd, was het tijd om hun eigen pad verder te bewandelen. Ze kochten een stuk land en langzaam maar zeker groeide Ngalung Kalla [Grote Golf in het Sumbanese dialect] uit tot hun eigen eco-vriendelijke paradijs. Hier wonen ze met hun drie dochters en willen hun eenvoudige -maar zo verrijkende- manier van leven delen met anderen.
Een paradijs voor surfers
Met de oceaan in je voortuin is Ngalung Kalla een waar paradijs voor surfers. Sumba is het hele jaar door een goede surfbestemming, met maart tot juni en september tot december als beste maanden. De bestemming wordt ook steeds populairder bij surfers, aangezien dit eiland nog lekker rustig is in vergelijking met het drukke Canggu (Bali). Bij Ngalung Kalla zijn er surfspots te vinden voor beginners, maar ook voldoende uitdaging voor ervaren surfers. Ze beschikken over een eigen boot en kunnen jou zo tot de beste golven brengen. Mathijs waagde zich hier aan zijn eerste golven en liet zich meevoeren op het ritme van de oceaan.
Activiteiten bij Ngalung Kalla
Geen surfer? Naast de golven valt er nog heel wat meer te beleven bij dit Hof van Eden. Kom helemaal tot rust tijdens de dagelijkse yogasessies, geniet van het prachtige zwembad mét fantastisch uitzicht over de oceaan of ga hiken, mountainbiken of paardrijden. Ocean lovers opgelet: de plek is ook ideaal om te snorkelen, (vrij)duiken en te (speer)vissen!
Verder kan je er heel wat tours boeken om zo de cultuur en mooiste plekken te ontdekken op Sumba. Er zijn (bijna) dagelijks uitstapjes, welke inbegrepen zijn in jouw verblijf. Zo bezoek je de meest afgelegen stranden of onderneem je enkele toffe activiteiten in de buurt.
’s Avonds geniet je met de hele familie bij het kampvuur, waar prachtige verhalen worden gedeeld onder het genot van een gezond drankje en een hartige snack. Wanneer het gouden kleurenpalet aan de hemel langzaam vervaagd en de rust over Ngalung Kalla valt, besef je wat een rijkdom dit is. Onder de donkere hemel en het knetterende kampvuur overvalt mij een gelukzalig gevoel. Waardevolle plekken als deze worden steeds zeldzamer, in een wereld waar natuur steeds met verdwijnt en beton de overhand neemt. Juist dit soort plekken maken mij daarom zo intens gelukkig.
Permacultuur & slow living
Bij Ngalung Kalla proberen ze zo weinig mogelijk te nemen, maar zoveel mogelijk terug te geven aan de natuur. Ze geven hierbij ook cursussen rondom permacultuur, waarbij gasten praktische methoden zelf leren toepassen. In onze moderne cultuur lijkt het een ver-van-mijn-bed-show, terwijl het zo enorm waardevol is en de wereld zoveel mooier zou maken.
[Permacultuur is een agrarische methode waarbij naar voorbeeld van natuurlijke ecosystemen en oude/traditionele tuinbouwmethoden een menselijke leefomgeving gecreëerd wordt die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is.]
De hutten en meubels zijn allemaal gebouwd met materialen uit de natuur. De toiletten zijn composteerbaar en dit is dan weer een ideale voedingsstof voor de vele groenten, fruit en kruiden die ze verbouwen in hun eigen tuin. Jouw stoelgang als bijdrage aan een heerlijke maaltijd? ’t Zal wel zijn! De maaltijden zijn hier steeds weer een feestje met een tafel vol heerlijk, kleurrijk, voedzaam en onbewerkt voedsel. Ook het afvalwater komt terecht in eigen tuin en wordt gebruikt voor hun agroforestry-systemen. Energie wordt dan weer opgewekt via zonnepanelen en verder passen ze nog heel wat andere zaken toe om afvalvrij en zo duurzaam mogelijk te leven.
’t Is maar dat je ’t weet; duurzaamheid is zeker niet enkel voor geitenwollensokken hippies!
Praktische informatie voor je verblijf bij Ngalung Kalla
- Ngalung Kalla biedt een all-inclusive verblijf waarbij alle maaltijden en (basis)activiteiten inbegrepen zijn.
- De dichtstbijzijnde ATM ligt op één uur rijden. Betalen met credit card is op dit moment nog niet mogelijk, al kan je achteraf wel gewoon online betalen.
- Maak enkel gebruik van biologisch afbreekbare zeep en shampoo, aangezien dit terecht komt in de moestuin. Hetzelfde geldt trouwens voor reef-friendly zonnecrème, zoals mijn favoriet van Hawaiian Tropic.
- Er zijn gelukkig niet heel veel muggen, maar muggenmiddel met DEET komt altijd van pas!
- Vervoer naar Ngalung Kalla regel je best vooraf, tijdens het boeken van jouw verblijf.
- Een hoofdlamp/zaklamp is een must. Het domein is groot en er is (nog) niet overal licht voorzien tijdens de avond.
Ontdek hier alles over verblijven bij Ngalung Kalla
Wil jij je reis nadien verderzetten door dit bijzondere eiland? In mijn ultieme Sumba reisgids lees je alles wat je moet weten over dit unieke Indonesische eiland. Van de interessante cultuur tot de mooiste bezienswaardigheden en praktische tips. Van de vele eilanden die wij reeds bezochten in Indonesië, voelt Sumba als het meest authentieke eiland. Zeker de moeite waard om nog verder te ontdekken.
Meer bijzonder overnachten
- De meest waanzinnige accommodaties op Bali
- Bijzonder overnachten in het Torres del Paine National Park (Chili)
- Tierra Atacama: luxe verblijf in ’s werelds droogste woestijn (Chili)
- Alle bijzonder-overnachten blogs
Steun YoungWildFree
Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!
Of bestel via deze weg op bol.com