De ultieme reisgids voor Sumba: ongerept Indonesië

Grote kans dat je nog nooit van Sumba hebt gehoord, of je net op deze blog terecht komt omdat Sumba je volgende reisbestemming wordt. Na vier maanden reizen door Indonesië kan ik zeggen dat Sumba één van mijn favoriete eilanden is. Het is een unieke en authentieke bestemming, dat nog niet massaal veel toeristen trekt. Sterker nog: wij zagen er vrijwel géén andere Westerse toeristen. Bijgevolg is reizen door Sumba ook net wat moeilijker en vraagt deze reis meer voorbereiding. Reizen op de bonnefooi kan in principe wel, maar zou ik zelf niet aanraden. In deze ultieme reisgids lees je alle informatie die je nodig hebt om dit ongerepte Indonesische eiland te ontdekken: het groene en prachtige Sumba Island!

Sumba Island, unieke eilanden, mooiste plekken in Indonesië, praktische informatie en reistips, zelfstandig reizen, backpacken Sumba Island, unieke eilanden, mooiste plekken in Indonesië, praktische informatie en reistips, zelfstandig reizen, backpacken

Praktische informatie voor je reis naar Sumba

Hoe bereik je Sumba Island?

Sumba ligt ten Oosten van Bali en van daaruit is het ca. anderhalf uur vliegen. Het Westen van Sumba staat het meest gekend onder toeristen, aangezien je hier de meeste en mooiste bezienswaardigheden kan aanschouwen. Het merendeel vliegt dan ook op Tambolaka. Wie verblijft aan het Oosten van het eiland, kan het best vliegen op Waingapu. Wie het hele eiland wil bezichtigen kan landen op de ene luchthaven en terug vertrekken vanaf de andere luchthaven. Vluchten boek je via AirAsia.

Wie reist door Flores of Sumbawa kan naar Sumba reizen per ferry. Ideaal om zo meerdere eilanden met elkaar te combineren tijdens je reis.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Sumba is van april tot en met november. Wij waren er tijdens het regenseizoen en helaas viel er echt behoorlijk veel regen! De eerste dagen zijn wij vrijwel hele dagen moeten binnenblijven, door de hevige regenval. Bovendien ben ik er ook behoorlijk ziek geworden door besmet voedsel. Hierop heb je ook meer kans tijden het regenseizoen!

Traditionele dorpen en cultuur in Sumba, Indonesië Waar te verblijven op Sumba eiland Indonesië? mooiste hotels en resorts

Visum

Als Belg of Nederlander krijg je bij aankomst een gratis toeristenvisum, welke 30 dagen geldig is. Ben je van plan om langer te blijven? Dan dien je bij aankomst een visa on arrival aan te vagen. Kosten hiervan bedragen Rp 500.000 en dit kan je eenmalig verlengen met 30 dagen. Een andere optie is een visa-run. Hierbij verlaat je na 30 dagen het land en verblijf je enkele nachtjes in het naburige Kuala Lumpur of Singapore. Bij terugkeer naar Indonesië, krijg je opnieuw een stempel waarmee je 30 dagen in het land kan verblijven.

Hoe je te verplaatsen op Sumba?

Openbare bussen rijden over het grootste deel van het eiland en vertrekken doorgaans vanuit het centrale punt in de stad. Bussen die Waingapu, Waikabubak en Tambolaka verbinden, rijden overdag bijna elk uur.

Wie echter de prachtige verborgen stranden, authentieke dorpen en andere bezienswaardigheden wil bezichtigen, moet gebruik maken van privé vervoer. De eerste dagen verbleven wij in Waikabubak en hier zijn geen scooter rentals. Wij hebben dit uiteindelijk -met net wat meer moeite- kunnen regelen bij onze guesthouse. Met een scooter bezoek je op 1 à 2 dagen de mooiste bezienswaardigheden rondom Waikabubak. Hou er rekening mee dat heel wat wegen onverhard zijn en zeker niet geschikt voor mensen zonder motorervaring!

Een andere -en veel veiligere- optie is opteren voor privé vervoer, welke je onder andere kan regelen bij je hotel.

Geloof in Sumba

De officiële godsdienst op Sumba is het Christendom, maar in realiteit gelooft de bevolking in Marapu. Dit is echter geen officiële godsdienst. Een Marapu is een bemiddelaar tussen God en de mensen. Ze geloven hierbij dan ook sterk in ‘leven na de dood’ en het feit dat zielen of geesten niet alleen bestaan in mensen en dieren, maar ook in planten, stenen en natuurlijke fenomenen zoals bliksem en onweer. Grote offers bij het overlijden van een familielid, staan dan ook zeer centraal in deze cultuur.

Verder zijn er Moslims en Hindoes. De bevolking leeft vreedzaam met en naast elkaar.

Geloof en cultuur Sumba, traditionele dorpen Indonesië Geloof en cultuur Sumba, traditionele dorpen Indonesië

Budget

Net zoals in de rest van Indonesië betalen ze ook hier met de Indonesische Roepia. Reizen door Sumba is duurder dan de meeste eilanden in Indonesië, aangezien deze plek nog niet zoveel toeristen trekt. De meeste reizigers kiezen voor een privéchauffeur en rijden hier niet of beperkt met het openbaar vervoer. De keuze aan accommodaties is eerder beperkt en een groot deel zijn dure (maar prachtige!) luxe resorts. Sumba is dus niet de ideale bestemming voor backpackers die met een zeer klein budget reizen. Al is deze bestemming er zeker ook niet alleen voor de reizigers die duizenden euro’s te spenderen hebben. Met een gemiddeld budget kom je al een heel eind!

Wat te doen en wat te zien op Sumba?

Gekend om zijn unieke cultuur, traditionele architectuur, prachtige groene natuur en ongerepte stranden is Sumba voor velen een droombestemming. Hieronder een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden én de tofste activiteiten op het eiland Sumba.

Zelfstandig reizen door Sumba Indonesië, mooiste bezienswaardigheden Zelfstandig reizen door Sumba Indonesië, mooiste bezienswaardigheden

 

Bezienswaardigheden & activiteiten in het Westen van Sumba

Waikelo Sawah Waterfall: is een kleine waterval vanuit een grot die gebruikt wordt voor de irrigatie van de rijstvelden in de omgeving. Het blauwe water, omgeven door de uitgestrekte groene rijstvelden is zeer idyllisch. Deze plek is een populaire zwemspot bij locals. Wij waren er helaas in het regenseizoen -en het regende behoorlijk hard!- Hierdoor kleurde het blauwe water helemaal bruin door de modder en hoewel het nog steeds een mooie plek is, was het toch net wat minder idyllisch!

Waikelo Sawah Waterfall Sumba, bezienswaardigheden en mooiste plekken op Sumba Indonesië, wat te zien en wat te doen? Belgische reisblog, bijzondere plekken op de wereld, off the beaten path, authentieke bestemmingen, youngwildfree.be, Rani Permentier Waikelo Sawah Waterfall Sumba, bezienswaardigheden en mooiste plekken op Sumba Indonesië, wat te zien en wat te doen?

Weekuri Lagoon: één van de meest populaire spots is de Weekuri Lagoon. Het water is kraakhelder en kleurt alle tinten blauw en groen. Bij vloed kun je van het duikplatform springen. Deze plek hebben wij helaas niet kunnen bezichtigen door het slechte weer.

De traditionele dorpen: op Sumba zijn er veel traditionele dorpen welke je kan bezoeken. Hier ontdek je meer over het lokale leven, de traditities en unieke bouwstijl. Kinderen spelen er tussen de varkens. Enkele pups hangen aan de tepel bij een ondervoed teefje. Een paard wandelt nonchalant voorbij en enorme megalieten graftombes tonen het geloof van leven na dood. De twee meest belangrijke zaken op Sumba zijn begrafenissen en huwelijken. Deze zaken worden dan ook uitgebreid gevierd. Wij bezochten twee traditionele dorpen op Sumba, waarvan Praijing mijn favoriet was. Dit is een waanzinnig mooi dorp, omgeven door weelderige jungle.

Praijing traditionele dorpen op Sumba Island Indonesië. Bezienswaardigheden en activiteiten. Praktische reisblog, reisgids Praijing traditionele dorpen op Sumba Island Indonesië. Bezienswaardigheden en activiteiten. Praktische reisblog, reisgids Praijing traditionele dorpen op Sumba Island Indonesië. Bezienswaardigheden en activiteiten. Praktische reisblog, reisgids

Bezoek de prachtige stranden: op Sumba vind je ongelofelijk prachtige zandstrandstranden! Het fijne is dat deze nog heel ongerept en niet toeristisch zijn. Grote kans dus dat je het strand helemaal voor jezelf hebt! Dit zijn de mooiste stranden aan de Westkant van het eiland: Bwana Beach, Nihiwatu Beach en Mondorak Beach.

Pasola Festival: de Pasola is een jaarlijks terugkerend oorlogsfestival. Het doel: twee groepen Sumbanese mannen proberen elkaar zo ernstig mogelijk te verwonden met houten speren. De mannen dragen traditionele kleding en vechten te paard. Oorspronkelijk gooiden de deelnemers speren naar elkaar in een poging zoveel mogelijk bloed te vergieten, maar na verloop van tijd is het ritueel veranderd in een showgevecht. Doden vallen er nu nog zelden.  De speren zijn nu bot en de metalen punten zijn verwijderd. Wel worden er nog steeds honden, kippen en varkens geofferd.

Surfen: Sumba wordt steeds populairder bij surfers, aangezien de golven hier fantastisch zijn én in tegenstelling tot Bali nog lekker rustig. De beste surfspots in Sumba vind je in het zuidoosten en zuidwesten van het eiland.

Beste surfbestemmingen ter wereld, Sumba Indonesië Surfen of Sumba Indonesië

 

Bezienswaardigheden & activiteiten in het Oosten van Sumba

Het droge oosten van Sumba behoort tot een van de armste regio’s van Indonesië. Hoewel het westen nog steeds ongerept is en weinig toeristen trekt, is het oosten nog een stuk rustiger en minder ontwikkeld. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in het oost-Sumba.

Waimarang waterval: een prachtige waterval waar je heerlijk kan zwemmen.

Walakiri Beach: deze plek is -vooral bij zonsondergang- geliefd onder fotografen. Een prachtig wit zandstrand, vrijwel geen golven en de bekende ‘Dancing Mangrove Trees’. Dit is het meest iconische strand op het eiland Sumba!

Marosi Beach: de perfecte plek om te snorkelen .

Palindi Piarakuku Hills: deze glooiende groene heuvels lijken net uit een sprookje te komen. Eén van de mooiste landschappen die je kan vinden op dit eiland.

 

Waar te overnachten op Sumba?

Sumba is een onderontwikkeld eiland en veel accommodaties zijn er dan ook niet te vinden op booking.com. Vooral de betere hotels en resorts staan online, al komen deze wel met een behoorlijk prijskaartje. Denk bijvoorbeeld aan het Iconische Nihi, waar sterren als Ed Sheeran en Lennifer Lawrence graag verblijven. Op het eiland kan je heel wat basic guesthouses vinden, maar deze hebben geen website en zijn niet online te boeken.

In de steden, zoals Tambolaka en Waingapu vind je de meeste budgetvriendelijke opties. Wij verbleven enkele dagen in een basic hotelletje (Red Doorz). Niets bijzonders, maar ideaal om enkele hoogtepunten in het westen te ontdekken. Uiteindelijk werd ik zo ziek, dat ik de meeste tijd op de kamer spendeerde. Tenslotte verbleven wij vier dagen in het bijzondere eco (surf en yoga) resort Ngalung Kalla. Aanrader!

 

Steun YoungWildFree

Wanneer je een aankoop doet via deze links, ontvangen wij een kleine vergoeding. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

 

Of bestel via deze weg op bol.com

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites