Je weet het wel zeker, je wil nieuwe landen en culturen ontdekken, je bent klaar voor die wereldreis! Maar hoe begin je met het plannen van zo een wereldreis? Je kan er uiteraard -net zoals een vriend van mij- voor kiezen om helemaal niets te plannen en gewoon te vertrekken, voordeel is dat je dan zeer flexibel bent wat betreft de plekken die je kan bezoeken en de tijd die je ergens verblijft. Ik heb hem alleszins nog niet horen klagen gedurende de maanden dat hij weg is, integendeel… Hij beleeft de tijd van zijn leven en komt terecht in landen waarvan hij nooit verwacht had ze ooit te zien. Super spannend en een leuke manier van reizen, vooral als je véél tijd hebt. Heb je net zoals wij een duidelijk zicht op hoe lang je weg wil blijven en de landen die je wil bezoeken? Dan is het aangeraden wél wat dingetjes vooraf te plannen. 10 landen bezoeken in één jaar doe je namelijk niet zomaar, het vraagt heel wat voorbereiding. Hier enkele nuttige tips om je wereldreis zo soepel mogelijk te laten verlopen!

1. Bepaal hoeveel tijd je hebt voor je wereldreis + je budget

Een wereldreis kan je doen in 3 maanden, 6 maanden, een jaar of je kan kiezen voor ‘slow traveling’ en hierbij jaren lang wegblijven. De tijd die je hebt hangt uiteraard van héél wat zaken af: Je budget, of je al dan niet een gezin of een job hebt, je studies, de landen die je wilt zien, of je al dan niet wilt werken tijdens je wereldreis en zoveel meer. Voor onze eerste wereldreis die wij deden na onze studies, besloten wij acht maanden weg te blijven. Deze tijd was prima voor een eerste keer, het is niet té lang maar toch is er voldoende tijd om heel wat nieuwe dingen te ontdekken.

2. Welke landen wil je bezoeken?

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten WAT je precies wil zien. Ga je vooral voor de paradijselijke stranden? Wil je eerder cultuur gaan opsnuiven, steden bezoeken of duik je toch liever de wildernis of de bergen in? Dit hangt uiteraard af van je eigen, persoonlijke interesses. Hou bij de keuze van de landen ook rekening met je budget, waar je in Azië bij de 20-25 euro per dag kwijt bent, lig je in Australië al gauw aan 40-50 euro. Zodra je de landen gekozen hebt is het belangrijk te kijken naar het klimaat van deze landen, dit kan makkelijk op deze website. Je wil namelijk niet in Sydney in je bikini zitten terwijl het daar winter is! Bepaal vervolgens de duur van je verblijf in elk land: Twee weken Sri Lanka is bijvoorbeeld véél te kort om alles te kunnen zien terwijl twee maand dan weer behoorlijk lang is. Wil je lang op één plek blijven of wil je goed doorreizen en hierbij alle highlights kunnen zien? Ook dit hangt weer af van je eigen voorkeuren. Hou zeker rekening met de tijd van je verblijf in elk land, je wil achteraf namelijk niet het gevoel hebben dat je niet genoeg hebt kunnen zien en niet hebt kunnen genieten van deze reis.

3. Vaccinaties

Reizen kan vervelende ziektes en infecties met zich meebrengen, wees daarom goed voorbereid en informeer je goed naar de inentingen die je nodig hebt voor élk land. Deze website geeft een mooi overzicht van de vaccinaties die je nodig hebt en of je al dan niet malaria-pillen moet nemen. Hou er rekening mee dat vaccinaties ook een grote hap uit je budget kunnen nemen!

4. Visum + verzekering

Voor sommige landen heb je een (gratis) visum nodig, voor anderen weer niet.Hou goed in het achterhoofd dat niet alle landen eerlijk omgaan met reizigers en je maar al te graag proberen oplichten. Betaal niet meer dan nodig is voor een visum en koop er al zeker GEEN op busjes, restaurants of vreemde plaatsen. Een visum koop je enkel en alleen aan een officiële grensovergang, sta zeker en vast op je strepen! De meeste visums kunt u online kopen. Zoek voldoende informatie op voor het visum dat u nodig heeft voor de landen die je wil bezoeken. Ook een goede reisverzekering is cruciaal, je moet maar eens een zwaar busongeval hebben in Thailand en niet verzekerd zijn. Overvallen worden in New York of meemaken dat je backpack gestolen wordt. Hou er rekening mee dat zulke dingen zeker gebeuren en dat ook jij dit kan meemaken. Zorg er dus voor dat je goed verzekerd bent in elke situatie! Ja het kost wat, maar je moet het maar eens meemaken….Achteraf ben je nog zo blij!

5. Ontdek de highlights en nuttige tips van je land

Natuurlijk is het belangrijk om dé highlights van je land te gaan bekijken en deze op je planning te zetten. Nationale parken die je niet mag overslaan, activiteiten die je zeker moet gaan doen en typisch eten dat je zeker eens moet proeven. Voor al deze zaken bestaan er BLOGS!  Het internet staat boordevol fantastische tips van backpackers en wereldreizigers, bundel al deze tips samen en je staat al een heel eind ver. Door middel van blogs kom je te weten hoeveel tijd je zeker moet spenderen in een land, welke plekken je moet bezoeken, hoe je je best verplaatst en welke slaapplekken het goedkoopste zijn. Bovendien geven ze ook tal van nuttige tips mee, hoe je bijvoorbeeld kan voorkomen om opgelicht te worden, welke plekken je absoluut moet vermijden en wat je moet doen in geval van gevaar. Ook boeken zoals de Lonely planet geven je een bron van inspiratie voor je reis. Deze boeken bevatten tal van nuttige tips, mooie foto’s, routes en zoveel meer, een must have voor de reiziger dus!

6. Een wereldticket of enkele tickets?

Weer een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken: Kies je voor enkele vliegtickets of ga je meteen voor een wereldticket? Heel wat organisaties bieden een wereldticket aan waarmee jij meteen alle landen kan gaan bezoeken die jij wil zien, ik zet hier even de voor en nadelen van beide op een rijtje:

Wereldticket:
+ Alles is voor jou geregeld en dat kan zeker handig zijn voor een (eerste) wereldreis
+ Je weet meteen de prijs van je vliegtickets en komt niet voor verrassingen te staan
+ Alle datums en plekken liggen vast, je hebt hier een mooi overzicht over.
+ Mits een opleg vanaf 50 euro kan je de datums nog veranderen, bij flexibele tickets

– Het kan duurder uitkomen
– Je moet in één richting vliegen en kunt dus niet van links naar rechts om vervolgens weer naar links te gaan. De landen moeten elkaar mooi opvolgen (al vind ik dit maar logisch!)
– Minder flexibel aangezien je vastzit aan je datums en landen
– Maar 1 jaar geldig.

Enkele tickets:
+ Flexibel, je bepaald namelijk zelf wanneer je vertrekt naar het volgende land, even boeken en de volgende dag ben je weg. Je kan de dag zelf nog bepalen waar je heen wilt gaan. Zes maanden in Costa Rica blijven? Geen probleem!
+ Indien je goed bent in het zoeken van vliegtickets kan dit zeer goedkoop uitkomen, 50 euro voor een enkeltje? CHECK!

– Het kan een hoop stress en opzoekwerk kosten om goede tickets te vinden
– Er wordt niets voor je geregeld, je moet zelf alles doen.
– Je kan wel eens voor een verrassing komen te staan, betreft extra kosten.
– Je mag sommige landen niet in als je niet kan bewijzen dat je ook weer gaat vertrekken. Je moet dit vaak kunnen aantonen.

Wijzelf kozen ervoor om enkele tickets te boeken. Aangezien wij graag flexibel zijn en niet vast willen zitten aan data.

7. Wat heb ik allemaal nodig op wereldreis?

Het is praktisch te investeren in een goede backpack. Neem niet té veel mee, je hebt je backpack namelijk een groot deel van de tijd op je rug. Je leeft uit je backpack, dus neem enkel het nodige mee. Enkele shirtjes zijn voldoende, wat onderstukken, 10 onderbroeken, goede wandelschoenen enz… Raadpleeg google voor goede backpack-tips, lijstjes en dergelijke. Vergeet niet dat onze opladers niet overal werken en dat je dus beter een universele oplader, multilader,.. kunt kopen. Een goede laptop die licht en compact is mag voor mij ook niet ontbreken, om mijn foto’s te bewerken, contact te houden met het thuisfront en te bloggen. Het is handig om vacuumzakken en packing cubes te kopen om je kledij en andere spullen goed te kunnen opbergen in je backpack. Denk ook aan zaken die je thuis ook nodig hebt: bepaalde medicatie, lenzenvloeistof, een bril, … Uiteraard kies je uiteindelijk zelf wat je wil meenemen, maar hou je bagage licht, vele zaken zijn toch overbodig en één trui is vaak voldoende (tenzij je naar koude landen trekt).

8. Vervoer

Hoe wil je jezelf verplaatsen? Voornamelijk te voet of met de fiets? Met vliegtuigjes? Treinen, bussen, boten? Deze zaken moet je zeker vooraf inplannen want op deze manier heb je een idee betreft de kosten voor je transport én de tijd die je hiervoor kwijt bent. Wij maken vooral gebruik van het openbare vervoer en eventueel boten. Voor onze roadtrip in West-Amerika huurden we een auto en kampeerden we, op deze manier hadden we onze vrijheid en 9 op de 10 een gratis slaapplek!

9. Sparen en werken op wereldreis

Een wereldreis betekend… Sparen, héél veel sparen. De ene doet amper 10.000 euro op voor een jaar te reizen, de andere zit aan 60.000 euro. Veel hangt af van jou manier van reizen. Hier kan je lezen wat wij gemiddeld uitgeven per reis. Ik ben van mening dat je alles gezien en gedaan moet hebben als je ergens bent, grote kans dat je dit maar één keer ziet en doet in je leven, dan kan je er maar beter van genieten. Zoveel geld spaar je natuurlijk niet op 1,2,3 bij elkaar maar alle kleine beetjes helpen. Zeg (nutteloze) abonnementen op, koop minder zaken die je eigenlijk totaal niet nodig hebt, eet veel boterhammen met choco van den Aldi en probeer zo weinig mogelijk geld uit te geven aan uitstapjes en dergelijke. Misschien is er wel iemand in je familie die je steunt en financieel wil helpen. Lenen kan uiteraard ook altijd! Uiteraard kan je ook met niet al te veel geld op wereldreis vertrekken, je kan namelijk overal ter wereld werken! Helpen op boerderijen of hostels in ruil voor gratis overnachting? Surflessen geven? Of misschien wel Freelancen op het world wide web? Informeer je zeker en vast voor de mogelijkheden.

10. PLANNEN

Dit kost het meeste tijd, Rekening houdend met de goede reistijd, zodat je niet tijdens het orkaanseizoen in Cuba zit. Hoewel wij het liefst zo flexibel mogelijk reizen en niet te veel vast willen hangen aan data, bekijken we op voorhand toch dat we op goede momenten in een land zitten. Het regenseizoen valt meestal nog wel mee, al is het toch fijner om te kunnen genieten zonder deze gigantische buien. Een reis plannen hangt ook veel af van je budget, wie maar 5000 euro bij elkaar heeft gespaard zal het moeilijker hebben om een jaar weg te blijven, dan iemand met 15.000 euro. Ikzelf maakte een wordbestand met alle landen die we wouden zien, de reistijd die we er ongeveer zouden spenderen, het budget (ca.), de dingen die we er zeker moesten doen en zien en de manier van verplaatsen. Dit vond ik zelf een zeer fijne manier van plannen en reizen. We hadden een leidraad, maar konden die aanpassen waar en wanneer we wilden. Vier weken Cambodja werden er uiteindelijk twee en hoewel we niet hadden gepland om naar Thailand te gaan, verbleven we daar uiteindelijk drie weken!

 

En onthoudt goed, je hoeft niet rijk te zijn om de wereld te ontdekken. Zelfs met een beperkt budget is dit mogelijk, al neem je hier dan best ruim de tijd voor…. Er zijn zoveel mensen die met enkele honderden euro’s vertrokken en ondertussen al jaren aan het reizen zijn. Volg je hart en volg je dromen, op die manier kan je overal komen!